Annons

Linda Pérez:Ibland vinner den okomplicerade törstsläckaren

Publicerad

Kisandes mot den gassande eftermiddagssolen bryter hon en bit bröd, drar ett varv genom olivoljan och sköljer ner med svala klunkar vitt vin.

Vi sitter på verandan till en faluröd sommarstuga, äter spanska musslor direkt ur konservburken och fläktar oss med den baskiska törstsläckaren Txakoli. Semesterkänslorna – vilka för oss verksamma inom förlustelsebranschen innefattar lika mycket vila och njutning som inspiration – spirar. Det vill säga att mellan sol, vind och vin fixar den ene med något sorts gastronomiskt körschema inför stundande weekend i Köpenhamn medan den andre slänger ur sig tänkbara ämnen till nästa krönika.

– Ge krönikan lite semesterkänsla och skriv om okomplicerad törst, menar min vän. Vi sommelierer och vinskribenter måste ha i åtanke att alla inte är vinnördar. Vin behöver inte heller vara extravagant för att ge njutning.

Annons

Att vin har en förmåga att bli pretentiöst är ingen nyhet. I denna djuplodade dryck ligger inte bara sanningen på lut – där finns också en svårslagen förmåga att forma berättelser, skapa poesi, väcka värderingar, ge förnimmelsen om en plats, sprida kunskap, glädje och förlustelse. Det är då inte särskilt förvånande att den som känner till vinets outgrundliga förmågor sällan predikar viner som är enkla och lättsmälta. Men ibland är det ju just precis vad vi vill ha - ett okomplicerat vin som släcker törsten.

Okomplicerade viner ska vara tillräckligt goda och välgjorda för att ge nöje och enkla nog att inte kräva eftertanke

Fransmännen, bland andra, har gett sådana viner ett namn; ”vins de soif” – viner för törsten. I princip rör det sig om lättdruckna viner som lyfts för sin uppfriskande och glädjande förmåga snarare än för sin längd och komplexitet. De här vinerna kan vara både vita, bubbliga och röda, den gemensamma nämnaren är vanligen en läskande profil med frisk syra, hyfsat låg alkoholhalt och blygsam prissättning. Givetvis handlar det inte om bulkviner, vilket ger dessa viner sin intressanta vinkel; de ska vara tillräckligt goda och välgjorda för att ge nöje och enkla nog att inte kräva eftertanke.

Det fina med just enkelheten är att den ger stor plats åt dig själv – ett enkelt vin kan ge drickglädje utan att stjäla din uppmärksamhet. Sätt detta i rätt sammanhang och du har det perfekta vinet för din stund.

Viner ger sig framförallt till känna genom sin mångfald. De kommer från hela världen, från alla möjliga slags druvor och i en uppsjö av stilar och utvecklingsfaser. Det finns troligtvis något för alla, oavsett om det ämnar väcka djupsinnighet och storslagna känslor eller bara är ett vin för törsten.

Om du frågar mig så är en viktig del av vinkyparens och vinskribentens uppdrag att kunna urskilja efterfråga och tillfälle och matcha dem med passande viner. För att göra det möjligt måste vi förstå att alla inte uppfattar vin som en svårodlad konstart. Därtill bör önskemål och situationer alltid finnas i åtanke när vi sprider vår vinglädje. Och ärligt talat – vinentusiast eller inte – i bland är en enkel törstläckare allt som behövs för största möjliga njutning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons