Ibland får man tåla att ligga på asfalt

Under strecket
Publicerad
Annons

inblick | Göteborgskravallerna
I går föll domarna mot de fyra polisbefäl som åtalades för den hårt kritiserade insatsen på Schillerska gymnasiet under EU-toppmötet i Göteborg förra året. En enig tingsrätt friar samtliga från anklagelserna för påstått tjänstefel. Domstolen hymlar inte med att de 78 ungdomar som tvingades ligga på regnblöt asfalt i över en timme utsattes för en kränkning. Men med tanke på det våld som polisen hade utsatts för dagarna innan och mot bakgrund av den inte motbevisade uppgiften att tre beväpnade personer fanns på skolan, landar tingsrätten i slutsatsen att ”polismännen hade anledning att vara ytterst försiktiga för att minimera risken för ytterligare personskador”.
Den enligt många skandalösa omständigheten att åtal inte väcktes också mot åklagaren och polisledningen, som beslutade om insatserna, bemöter domstolen med att man inte har haft anledning att pröva frågan. Det är helt korrekt, om än säkert svårsmält för vissa.
Högdjuren inom polisen, och åklagaren som beslutade om
husrannsakan på skolan, må tyckas vara aldrig så ansvariga för vad som hände. Men om åklagaren inte kunde få fram bevis nog för att åtala dem måste man finna sig i att så inte sker. I det läget har domstolen inte haft skäl att närmare gå in på den högsta ledningens ansvar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons