Annons

Anders Q Björkman:Ibland är politiker inte vanliga människor

Amanda Lind.
Amanda Lind. Foto: Jonas Ekströmer/TT

När kulturminister Amanda Lind la ut en Instagram-bild av sig själv vid ett tänt ljus i veckan fick vi ännu ett exempel på att svenska politiker har svårt att förstå vilken makt de har.

Under strecket
Publicerad

Jan Björklund har flossat lite här och där – här gör han det i TV4:s ”Nyhetsmorgon”. Förra fredagen gjorde han det igen, i en sketch i underhållningsprogrammet ”Let’s dance”.

Foto: Instagram

Alice Bah Kuhnke (MP) knyter sin knytblus.

Foto: Instagram

Kulturminister Amanda Lind (MP) tände ett ljus för Josefin Nilsson på Instagram.

Foto: Instagram

En politisk ledare med storhetsvansinne leder inte sällan sin nation käpprätt åt helvete. Det kan vi lära oss av historien. Några sådana politiker har vi inte i dagens Sverige. I vårt egalitära samhälle vill få av dem ens kännas vid att de tillhör en maktelit.

Annorlunda ser det ut på teatrar. Det lärde vi oss av #tystnadtagning och det har vi blivit påminda om genom SVT:s Josefin Nilsson-dokumentär, som har rört upp starka känslor och väckt #metoo-debatten till liv igen. Den har aktualiserat att det på scener och i loger har funnits utrymme för en genikult, där en utvald skara – alfabäbisar, som Johan Hilton träffande kallade dem i en text i DN i veckan – tillåtits odla en sorts storhetsvansinne med allt vad det innebär av gränslöst beteende.

Annons
Annons
Annons