Annons

Anders Q Björkman:Ibland är politiker inte vanliga människor

Amanda Lind.
Amanda Lind. Foto: Jonas Ekströmer/TT

När kulturminister Amanda Lind la ut en Instagram-bild av sig själv vid ett tänt ljus i veckan fick vi ännu ett exempel på att svenska politiker har svårt att förstå vilken makt de har.

Publicerad

En politisk ledare med storhetsvansinne leder inte sällan sin nation käpprätt åt helvete. Det kan vi lära oss av historien. Några sådana politiker har vi inte i dagens Sverige. I vårt egalitära samhälle vill få av dem ens kännas vid att de tillhör en maktelit.

Annorlunda ser det ut på teatrar. Det lärde vi oss av #tystnadtagning och det har vi blivit påminda om genom SVT:s Josefin Nilsson-dokumentär, som har rört upp starka känslor och väckt #metoo-debatten till liv igen. Den har aktualiserat att det på scener och i loger har funnits utrymme för en genikult, där en utvald skara – alfabäbisar, som Johan Hilton träffande kallade dem i en text i DN i veckan – tillåtits odla en sorts storhetsvansinne med allt vad det innebär av gränslöst beteende.

Jan Björklund har flossat lite här och där – här gör han det i TV4:s ”Nyhetsmorgon”. Förra fredagen gjorde han det igen, i en sketch i underhållningsprogrammet ”Let’s dance”.

Foto: Instagram Bild 1 av 3

Alice Bah Kuhnke (MP) knyter sin knytblus.

Foto: Instagram Bild 2 av 3

Kulturminister Amanda Lind (MP) tände ett ljus för Josefin Nilsson på Instagram.

Foto: Instagram Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons