Cecilia Garme:Ibland är betyg det enda vi pratar om – helt i onödan

Cecilia Garme
Det pratas mycket om betyg i Sverige, men för eleverna tycks rättvisan och tydligheten var viktigast.
Det pratas mycket om betyg i Sverige, men för eleverna tycks rättvisan och tydligheten var viktigast. Foto: Jessica Gow/TT

Tidiga betyg? Enligt eleverna pratas det mycket om betygen i skolan, vilket ibland upplevs som stressande och ibland spännande – men inte jättelivsavgörande. Ett yttrande som är mer nyanserat än många skoldebattörer.

Under strecket
Publicerad
Annons

I maj kan skolhuvudmän som så önskar anmäla sig till försöksverksamheten med betyg i årskurs 4, med start i höst. Ett hundra skolor ska få delta. Förslaget drevs hårt av Alliansen, främst Liberalerna, som fick en motvillig S-MP-regering med sig. Men upplägget har fått kritik. Vilka generella slutsatser kan man dra av en pilotverksamhet där deltagarna inte har valts ut slumpmässigt?

En rundringning som Ekot gjort har visat att bara två av de 20 största kommunerna vill delta i försöket. Varken Stockholm, Göteborg, Malmö eller Uppsala är intresserade. Så möjligen kommer försöken främst fungera som signalverksamhet för mindre kommuner och fristående huvudmän som vill markera sitt motstånd mot ”flumskolan”. Vilket i så fall säger något om vilken roll betyg spelar i svensk skoldebatt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons