Annons

Ibererna krossades av flera invasioner

”Dama de Elche” är en iberisk byst huggen i kalksten som härrör från 500-300 f Kr. Bysten upphittades i Elche (eller Elx) i regionen Valencia.
”Dama de Elche” är en iberisk byst huggen i kalksten som härrör från 500-300 f Kr. Bysten upphittades i Elche (eller Elx) i regionen Valencia. Foto: Album/TT

Ibererna utgjorde ingen enhetlig nation eller ett rike utan var uppdelade i ett flertal stammar. Slutet på sjävständigheten kom med karthagernas kraftiga expansion på halvön.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: ”Vad var ibererna för några? De dyker upp i alla möjliga sammanhang som berör Spanien, som ’Iberiska halvön’. Var de kelter, basker eller något annat? Vilket språk talade de?”

Dick Harrison: Ibererna levde i nuvarande östra och södra Spanien under antiken. Våra skriftliga uppgifter om dem stammar från grekiska och romerska historieskrivare, vilket gör att de är oåtkomliga i texter före 500 f.Kr.; däremot kan man självfallet studera deras äldre historia via arkeologin. Väl att märka var de antika skribenterna slarviga. När de uttalar sig om iberer låter de ibland termen syfta på samtliga invånare på hela den Iberiska/Pyreneiska halvön, det vill säga också på keltiberer, basker, lusitanier, turdetaner och andra folk som inte bör grupperas ihop med ibererna i strikt bemärkelse.

Annons
Annons
Annons