Annons
X
Annons
X

Svenske oljehöjdaren: ”Har fått en kniv i ryggen”

Ian Lundin känner sig sviken av svenska staten efter att i november förra året delgivits misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott. Det säger han i en exklusiv intervju med SvD. När Lundin Petroleum gick in i Sudan var det med uppbackning av svenska myndigheter, enligt Ian Lundin, ordförande i bolaget.

(uppdaterad)
Misstankarna mot Lundintopparna
Ian Lundin, ordförande för Lundin Oil, är skärrad av brottsmisstankarna.
Ian Lundin, ordförande för Lundin Oil, är skärrad av brottsmisstankarna. Foto: Tomas Oneborg

Det har gått mer än sex år sedan förundersökningen inleddes om vad som egentligen skedde i Sudan mellan åren 1997 och 2003. Lundin Petroleum ägde då en koncession i landet kallad 5A. I november förra året kom beskedet att åklagaren Magnus Elving delgett Ian Lundin och koncernchefen Lundin Petroleum Alex Schneiter misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott.

Organisationen Christian Aid anklagade 2001 myndigheterna i Sudan för att ”avfolka stora områden i södra Sudan för att ge plats för oljeproduktion. Soldater terroriserar civila, bränner hus och attackerar byar från luften i ett krig för olja”.

– Jag har aldrig förstått avfolkningsargumentet. Vår verksamhet berörde minde än en procent av ytan i block 5A, vi anställde folk och var intresserade av att det fanns folk som bodde där, säger Ian Lundin.

Annons
X

Personligen upplever jag det som väldigt stressande.

Men kan inte regeringsstyrkor ha satts in för att fördriva människorna, så att de inte skulle kunna hävda sin rätt till oljan?

Ian Lundin avfärdar det argumentet. Han ser inbördeskriget som blossade upp mest av allt som ett krig mellan två folkgrupper – nuer och dinkas. De har stridit i generationer, med varandra och med regeringen i norr, som är mer arabisk och muslimsk.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Sydsudan blev självständigt 2011, men nya stridigheter bröt ut i 2013. Historierna om vad som har skett där nu är fruktansvärda och nästan obegripliga, säger han.

  Vi möter Ian Lundin på företagets norska kontor i Lysaker, utanför Oslo. Här har en verksamhet byggts upp med 350 anställda.

  Ian Lundin. Foto: Lars Pehrson

  Ian Lundin tycks både stridslysten och skärrad av brottsmisstankarna.

  – Personligen upplever jag det som väldigt stressande. Det är klart att vi kommer att slåss för att visa att vi är oskyldiga. Vi är helt övertygade om att det inte finns någon grund för ett åtal, säger han.

  Bakgrunden till att Lundin Petroleum överhuvudtaget började intressera sig för den här delen av Afrika var att man hade en teori om att det var samma geologiska förhållanden där som på den arabiska halvön.

  – Vårt första hål borrade vi i Röda havet redan 1991, men det var torrt.

  Efter det misslyckade hålet involverades Lundin som konsulter i projektet att bygga en oljerörledning från de oljefält som hittats i södra Sudan, i några block där andra oljebolag var inblandade.

  – Vi hade gärna varit en del av konsortiet som byggde rörledningen, men kineserna tyckte att vi var för små. Vi tyckte om att arbeta i Sudan. Det var ingen korruption där, säger Ian Lundin.

  Den sudanesiska staten erbjöd Lundin den omtalade koncessionen, kallad 5A. Ett enormt område på 30 000 kvadratkilometer, betydligt större än Värmland. Rörledningen var en förutsättning för att kunna utnyttja de oljefält som eventuellt fanns i block 5A kommersiellt.

  – Blocket ligger i det som är världens största träsk. Alex (Schneiter, reds anm, vd och tidigare projekteringschef) reste runt i flera veckor för att se bosättningarna och bekräfta att vi var välkomna. Vi byggde en 100 kilometer lång väg till den närmaste staden för att kunna få in förnödenheter och vatten.

  Det fanns inga sanktioner som berörde svenska företag. Ett fredsavtal hade då, enligt Lundin, nyligen undertecknats mellan regeringen och gerillagrupperna i södra Sudan. Fredsavtalet är dock omstritt och flera konfliktforskare menar att det då inte alls fanns något fredsavtal.

  – Sveriges förhållande till Sudan var bra. Den officiella svenska politiken var ”konstruktivt engagemang”. Vi känner att vi har fått en kniv i ryggen eftersom vi gick in i landet uppbackade av den svenska staten.

  Redan i maj 1999 attackerades Lundins borrigg i Thar Jath av gerillagruppen SSDF. Tre statsanställda sudaneser dödades. Lundin evakuerade de 100 arbetarna och avbröt borrningen i 18 månader. Ett större fynd gjordes 2001. Företagets helikopter sköts ned i januari 2002, vilket gjorde att verksamheten inställdes i 14 månader.

  Till sist fick familjen Lundin nog och sålde koncessionen.

  Kan man säga att det var pengarna från Sudan som sedan investerades i Norge?

  – Det blev inte någon speciellt stor vinst i Sudan. Vi hade redan använt 100 miljoner dollar där. Vi fick lite mer än så när vi sålde, men vinsten var väldigt liten. Vad vi har i Norge idag är resultatet av tio års hårt arbete, säger Ian Lundin.

  Nu är vi på jakt efter en ”mammut” i Barents hav.

  Vad är det värsta du tycker att du blivit anklagad för?

  – Jag är en affärsman som försöker lämna något bra efter mig. Man är inte där för att exploatera människor. Att anklagas för sådana här saker är hårt. Men det är sorgligt för landet också, eftersom det är så beroende av investeringar.

  – Det här kommer få den motsatta effekten. Om det blir ett åtal kommer andra bolag att se på sina investeringar två gånger. Hela konceptet att en svensk åklagare gör en undersökning av något kriminellt som gjorts av en regering i ett annat land… det är en väldigt unik situation.

  Hade det gjort någon skillnad om Lundin Petroleum inte varit börsnoterat i Sverige?

  – Ja, det hade det nog, för det måste finnas någon svensk förbindelse och det är genom bolaget. Alex Schneiter är ju schweizare. Hela fallet är utan motstycke.

  Idag är Lundins största fokus verksamheten i Norge. Lundin Petroleum borrade 2016 lika många norska prospekteringshål som Statoil.

  – Inte för att skryta, men Lundin är världens bästa oljebolag. Inget annat företag kommer, som vi, att öka produktionen med 17 procent varje år, de närmaste åren, säger han.

  Engagemanget i Norge är så stort att all annan verksamhet kommer att knoppas av i ett eget bolag, International Oil Corporation. Det blev känt för en tid sedan.

  Många av aktieägarna ser årets borrsäsong som den mest spännande på flera år. Det gäller framförallt ett område nära gränsen till Ryssland, som kallas Korpfjell.

  – Vi hittade en ”elefant” med Johan Sverdrup i Nordsjön. Nu är vi på jakt efter en ”mammut” i Barents hav, säger Ian Lundin.

  Ian Lundin talar branschspråk. En ”elefant” betyder i det här sammanhanget ett oljefält med utvinnbara reserver på mer än 500 miljoner fat råolja. Johan Sverdrup innehåller 2–3 miljarder fat olja. Det kommer om några år stå för 40 procent av den norska oljeproduktionen. Lundin Petroleum äger 22,6 procent av det fältet. Korpfjell är fyra gånger större. Därmed behovet av att hitta ett ännu större djur.

  – Vi talar alltså om ett oljefält som kan vara fyra gånger större än Johan Sverdrup, säger Ian Lundin.

  Om strukturen innehåller olja, det vill säga. Svaret kommer i tredje kvartalet i år.

  Annons

  Ian Lundin, ordförande för Lundin Oil, är skärrad av brottsmisstankarna.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

  Ian Lundin.

  Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X