Annons

IAEA kräver svar från Iran om anrikning

På bilden från 2018 syns IR-6 och IR-4, två av de modeller av iransktillverkade urancentrifuger som nu har aktiverats. Arkivbild.
På bilden från 2018 syns IR-6 och IR-4, två av de modeller av iransktillverkade urancentrifuger som nu har aktiverats. Arkivbild. Foto: IRIB/AP/TT

Iran har aktiverat ett antal avancerade urancentrifuger. Nu kräver Internationella atomenergiorganet IAEA att landet omgående svarar på en rad frågor om sin anrikning.

Enligt Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har Iran haft en hemlig forskningsanläggning för att framställa kärnvapen.

TT
Publicerad

Dagar efter att Irans regering meddelat att man aktiverat 40 centrifuger för att producera ytterligare anrikat uran kräver IAEA att landet snarast svarar på en rad frågor om landets anrikning och i vilken mån man följer kärnenergiavtalet (JCPOA)

IAEA bekräftar att Iran installerar avancerade urancentrifuger i anläggningen i Natanz och att centrifugerna förberetts för tester med uranhexafluorid, UF6. Atomenergiorganet uppger att Iran den 7 september antingen installerat eller höll på att installera 22 centrifuger av modell IR-4, en IR-5, 30 stycken IR-6 och tre IR-5s.

Annons
Annons
Annons