Annons

I veckans medieflöde: Hejdå, Finland? (4)

Finlands president klargjorde på fredagen att det inte finns någon koppling mellan ett beslut om Natomedlemskap där och i Sverige. Därmed kan länderna gå vidare med egna säkerhetspolitiska lösningar.

Under strecket
Publicerad

Har Finlands president Niinistö stängt dörren till Nato för gott?

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1

Har Finlands president Niinistö stängt dörren till Nato för gott?

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
Har Finlands president Niinistö stängt dörren till Nato för gott?
Har Finlands president Niinistö stängt dörren till Nato för gott? Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Mediekrönikan ägnas denna vecka främst reaktionen i Finland på den ”bedömning” av ett Natomedlemskap som presenterades i en expertrapport på fredagen. Även om utredarna inte tog ställning för medlemskapet fanns i texten en rad markörer av den nya färdriktningen i den finländska säkerhetspolitiken i stort; Finland är en del av väst och eftersträvar full integration. Borta är den gamla neutralismen, Kekkonen är död.

Men frågan kvarstår: Varför skulle ett medlemskap strida mot Finlands intressen, och hur skulle det skilja sig från partnerskapet med USA och en allians med Sverige? Se tidigare kommentarer här på Säkerhetsrådet.

En öppnade Natodebatt välkomnas av förre försvarsministern** Stefan Wallin**, ledamot av riksdagens försvarsutskott (SFP):

Annons
Annons

”I det här läget där geopolitiken definitivt är tillbaka, och där läget kring Östersjön har skärpts betydligt på grund av Rysslands maktpolitik, är det viktigt att vi gör en bedömning av hur allt har påverkat Finland. Då kan vi nämna saker med deras riktiga namn och föra en öppen och frejdig medborgardebatt”. (Yle 29/4)

Hans kollega som tidigare försvarsminister Ole Norrback (SFP) avfärdar spekulationer om vilka de ryska reaktionerna skulle bli på ett medlemskap, frågan måste kunna diskuteras: ”Det är klart att det kostar, men sen måste man kunna fråga vad det kostar att inte gå med. Den frågan ställs ju inte.” (FNB 29/4).

I kvällstidningen Ilta-Sanomat avfärdar president **Sauli Niinistö **utredningens tanke att Sverige och Finland ska fatta Natobeslut gemensamt. Någon sådan absolut gemenskap finns inte, och ett kommande försvarsbeslut innehåller inte ett sådant.

Han får stöd av socialdemokraternas ledare Anti Rinne, som anser att utredningen inte tillför något nytt och ser ingen direkt koppling till Sverige:

”Det att Sverige beslutar att ansöka eller låta bli att ansöka om medlemskap påverkar naturligtvis Finland, men det har inte någon avgörande eller utlösande betydelse.” (Hbl 29/4)

Helsingin Sanomat tror på ledarplats att utredningen inte påverkar regeringen och undrar varför den har utförts.

När det gäller den i Sverige uppmärksammade DN-intervjun med utrikesminister Lavrov bemöts den avmätt i Finland. Ordföranden för riksdagens försvarsutskott, Ilkka Kanerva (Saml) avfärdar hotet om ryska motåtgärder vid ett svenskt Natomedlemskap:

”Jag tror inte att Ryssland kan vara en aktör som skulle ta hjälp av militära lösningar. Det var ett lite speciellt, och kanske också överraskande uttalande”. (Yle)

Även i Finland varnar säkerhetspolisen (Skypo) för att de ryska försöken att påverka opinionen ökar, enligt Yle (25/4) som läst dess årsbok. Underrättelseverksamheten har riktats främst mot tre områden: energipolitiken, EU-politiken och Natosamarbetet.

Det försvarspolitiska läget i Finland kommenteras av Hufvudstadsbladets Yrsa Grüne hos Kungl Krigsvetenskapsakademien.

Där finns också en kommentar av Lars Holmqvist till Kremls svarta lista på svenska opinionsbildare, främst Moskva-korrespondenter.

Veckans desinformatsia. Sveriges Television har gjort ett hyllningsporträtt av Lillefar.

Veckans långläsning. Den finländska Natoutredningen är värd en betraktelse, trots vaga slutsatser.

Mediekrönikör: Mats Johansson

PS. Du läser väl även Natobloggen? Kommentarer om Natos toppmöte i Stockholm,Aaron Korewa omLavrovs hot och Natoutredningen i Finland…

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons