Annons

I veckans medieflöde: Näslund, Philby, von Sydow

Deras tid kan vara över i Tyskland, tror Lilia Sjevtsova om alla de som vill "förstå" Putin, i veckans essä.

Under strecket
Publicerad

Björn von Sydow (s) skriver om säkerhetsläget.

Björn von Sydow (s) skriver om säkerhetsläget.

Björn von Sydow (s) skriver om säkerhetsläget.
Björn von Sydow (s) skriver om säkerhetsläget.

Natomotståndarna håller sig inte till verkligheten, enligt tidigare försvarsministern Björn von Sydow (s) i ett inlägg i partitidningen Aktuellt.

Nato försvarade Sverige när vi själva inte förmådde, konstaterar Sydsvenskan, apropå den ryska påskaggressionen 2013 och ett aktuellt uttalande av president Obama om ”fripassagerare” i försvaret av väst.

Patriot-missiler kan skydda Gotland mot ryska angrepp, tror Lars Näslund, politisk redaktör i Borås Tidning, efter ett besök i Washington.

Gärna Natomedlemskap och upprustning, önskar sig Benjamin Katzeff Silberstein i Göteborgs-Posten.

FN är en organisation som inte kan tas på allvar, skriver Nya Wermlandstidningen, som också finner regeringens kampanj för en plats i Säkerhetsrådet märklig.

Annons
Annons

Missa heller inte BBC:s senaste fynd från tyska arkiv, den brittiske KGB-spionen** Kim Philbys** föreläsning för Stasiofficerare 1981.

Veckans desinformatsia. Ett trendspår i EU:s övervakning av den ryska lögnspridningen vid sidan av historier om nazistiska kannibaler i Ukraina går ut på att terrordåden i Bryssel var **Angela Merkels **fel; hon har inbjudit flyktingar till hela Europa, hållit möten med Erdogan som finansierar IS och låtit sig fotograferas med terrorister. Ryska medier vet också att det var Nato och CIA som låg bakom attentaten.

Veckans citat. ”If only everyone could be like the Scandinavians, this would all be easy.” President Obama i The Atlantics intervju om hans utrikespolitik.

Veckans siffra.

450

Snittlön i dollar per månad för en rysk löntagare, en halvering från 2014 enligt The Economist (19/3).

Veckans essä. I tidskriften The American Interest skriver den ryska säkerhetsexperten Lilia Sjevtsova om Berlin som Rysslandspolitikens centrum och hoppas att de som vill ”förstå” Putin nu tappar inflytande.

Mediekrönikör: Mats Johansson

PS. Du läser väl även Natobloggen?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons