Annons
X
Annons
X

I ”Värvet” blir folk lyssnade på

Han har pratat sexdebut med Mona Sahlin, vuxenmobbning med Annika Lantz och ångest med Alex Schulman. Kristoffer Triumf är mannen bakom den hyllade podcasten
”Värvet”.

Av Spektra, TT

Kristoffer Triumf tar emot i sitt hem i Vällingby i nordvästra Stockholm. Han är klädd i skjorta, men avväpnar den med en stickad tröja ovanpå. Här bor en familj. På dörren sitter teckningar och på golvet ligger leksaker. ”Vill du ha kaffe?” Han pekar mot ett rum till vänster om hallen. Det är högt i tak ateljén och halva kortsidan består av fönster som släpper in det mjuka förmiddagsljuset. I mitten står ett rektangulärt bord och i änden har två mikrofoner monterats upp. Snart kommer värden in med en termos och två Marimekko-muggar. Och en laddning frågor.

Ungefär så här går det till när en gäst har tackat ja till att intervjuas i ”Värvet”.

– Ibland frågar jag om de vill gå en husesyn också, säger programledaren Kristoffer Triumf.

Annons
X

Det är inte svårt att förstå varför gästerna i hans framgångsrika podcast öppnar upp. Radhuset i Vällingby är långt ifrån Radiohusets labyrinter och passerkort. Här finns tid att prata. Och att lyssna.

– Jag tror att definitionen på trevlighet är hur länge man klarar av att inte prata om sig själv. Kan det stämma?

När Kristoffer Triumf lade upp första avsnittet av ”Värvet” för nedladdning i mars hade det 104 nedladdningar efter tolv timmar. Ett halvår senare var siffran 1,5 miljoner totalt för alla avsnitt. Hur gick det till?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De flesta stora poddarna görs av redan etablerade medieprofiler som Filip och Fredrik eller Jenny Strömstedt och Carina Berg. Men ”Värvet” verkar snarare ha tjänat på att programledaren är en doldis. Känslan av att en ”vanlig” person frågar några av Sveriges mest kända profiler om det han själv alltid har varit nyfiken på.

  – Det hade ju aldrig blivit så här stort om jag inte hade haft kända gäster. Ju större namn desto fler downloads, säger Kristoffer Triumf snabbt om vad som är nyckeln till framgång, och medger att han har haft viktig draghjälp från sin umgängeskrets.

  – När Fredrik Wikingsson eller Alex Schulman nämner ”Värvet” på Twitter så folk ju folk upp ögonen för en.

  Kristoffer Triumf får ett sms. Det är Tomas Andersson Wij som meddelar att han är försenad. Han blir den 35:e personen i ordningen att gå igenom ”Värvet”-ritualen.

  Triumf berättar att han planerar på att förändra ”Värvet”, men bara i detaljerna. Kanske prata mindre om pengar. Han gör fortfarande podcasten på sin fritid, även om det börjat rullat in lite sponsorbidrag nu. I dagarna börjar han jobba heltid med ett tv-projekt.

  – Tanken att jag skulle kunna jobba med någonting som har med ”Värvet” att göra är ny för mig.

  TT Spektra: Har du fått många nya erbjudanden efter framgångarna med podden?

  – Ja, en del propåer har jag fått. Men inte lika mycket som jag skulle vilja.

  TT Spektra: Kommer vi att se och höra dig i tv eller radio framöver?

  – Ja, kanske...

  – Ibland undrar folk om jag inte ska göra ”Värvet” på Sveriges Radio, men jag är inte säker på att jag ska det. Dels har de inte frågat, men sen vet jag inte om ”Värvet” har så mycket att tjäna på det heller. Hela storyn kanske skulle bli sämre. Det finns ändå något härligt i att det är en ensam jeppe som sitter i en ateljé i Vällingby och gör intervjuer.

  Stockholm TT Spektra

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X