Annons

Anna Charlotta Johansson:I väntan på Ramaphosas vägval

Cyril Ramaphosa, ANC:s nya ledare.
Cyril Ramaphosa, ANC:s nya ledare. Foto: Themba Hadebe/TT /NTB Scanpix
Under strecket
Publicerad

Svart, grönt och gult. Det sydafrikanska regeringspartiet ANC:s färger syntes överallt, på flaggor med partisymbolen, som färg på kläder och olika sorters huvudbonader. I en gigantisk sal på Sydafrikas största konferensanläggning Nasrec i Soweto i utkanten av Johannesburg, ägde ANC:s 54:e kongress rum några dagar före jul.
Efter månader av förberedelser, strategimöten och smutskastning stod det efter flera förseningar i kongressschemat klart att den före detta företags- och fackföreningsledaren samt vice presidenten Cyril Ramaphosa är sydafrikanska regeringspartiet ANC:s nya ledare. Med 2 440 röster mot Nkosazana Dlamini-Zumas 2 261 röster fick den sistnnämnda erkänna sig besegrad.

Soweto är Sydafrikas största kåkstad och ett starkt ANC-fäste. Det är inte många gator i världen som kan stoltsera med att ha varit hem åt två nobelprisvinnare, men det kan Soweto. På Vilakazi street i området Orlando West ligger både Nelson Mandela, Sydafrikas första demokratiskt valda president, och ärkebiskop Desmond Tutus hus. Soweto är också tidigare hemvist för Ramaphposa. Att kongressen ägde rum just här ska således inte bara ses som en praktisk lösning (Sydafrikas största konferensanläggning ligger här).

Annons
Annons
Annons