Annons

I väntan på den stora apokalypsen

Glöm zombieapokalypser och att jorden går under på grund av Mayakalendrar och profetior. Den riktiga undergången är mer troligt en ekonomisk eller ekologisk kollaps. Staten satsar på att förbereda oss för verkliga möjliga katastrofer. Men allt fler litar inte på statens hjälp utan går sin egen väg.

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i det vita, ett blått litet hus på hjul. Vi pulsar i snön. Undrar om bilen kommer att fastna. Taket på huset är fyllt av solpaneler, på gården står ett elverk, täckt av en masonitskiva. Om jag och fotografen var på flykt i en postapokalyptisk vit snövärld hade vi antagligen varit glada över att se ljuset från led-lamporna.

Här, en bit utanför Nyköping, bor Helena Mattsson, off-griddare och survivalist. Som sådan förbereder hon sig för att klara katastrofer och kriser.

Survivalisten Helena Mattsson har byggt huset själv. Målet är att bli så självhushållande som möjligt för att klara kriser och katastrofer. Hon jobbar deltid som sjuksköterska, men vill ha låga utgifter så att hon kan jobba mindre. Varannan vecka bor henne son i huset, som med sina 13 kvadratmeter ändå är finurligt rymligt. Förra året firade sju personer jul här.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 7

Fem liter dusch med vatten som värmts upp på gasolspisen får räcka.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 2 av 7

Ett elverk behövs – trots bygget av bland annat en vevdriven tvättmaskin.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 3 av 7

Helena Mattsson har gömt ris, mjölkpulver och bönor för sex månader utomhus.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 4 av 7

Kylskåpet, som under vårt besök håller 3,8 grader, består av frigolitblock och en ventil ut till iskylan.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 5 av 7

Något är på väg att hända. Helena Mattsson vill komma ännu längre ut på landet, mot mer isolering, för att ingen ska sno hennes förråd vid en kris. Men det är svårt att hitta mark.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 6 av 7

Helena Matsson kämpar med sina solpaneler. Hon är nästa självförsörjande på el under större delen av året, men när vintern är hård och snön lägger sig gäller det att borsta flera gånger varje dag. Just nu ger panelerna bara runt en ampere.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 7 av 7
Annons
Annons
Annons