I väntan på Boyes vår

Karin Boye skrev den under 30-talets depression. 77 år senare läser författaren och 90-talisten Lyra Ekström Lindbäck romanen ”För lite”. Hon finner en bild av sin egen generations hopplöshet och brist på drömmar.

Uppdaterad
Publicerad
Karin Boye.

Karin Boye.

Annons

Det brukar sägas att studietiden och tjugoårsåldern är en tid för högtflygande fantasier. Jag är 22 år och läser på universitetet, men när jag träffar mina vänner pratar vi aldrig om vad vi drömmer om. Vi har för länge sedan konstaterat att den grundläggande tryggheten i samhället håller på att avvecklas, och utöver att idissla symptom på detta, diskuterar vi hur vi ska överleva de närmaste två-tre åren. ”Framtiden” har blivit synonymt med försörjningsproblemet.

Hopkrupna över kaffekopparna på överfulla kaféer eller i våra små andrahandsrum ältar vi ockerhyror och utbildningsångest, alltid med ett tyst samförstånd om att inte dra upp de skamfilade innersta förhoppningar som vi trots allt fortfarande hyser. För drömmar är väldigt svåra att utrota. När de inte hittar något annat livsrum manifesterar de sig som cyniska kommentarer och bittra tweets.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons