Annons

I USA finns ständigt oron för att bli stämd

Att någon gång under sin yrkesmässiga karriär bli stämd är att räkna med för USA:s läkarkår. Men systemet som kan ge patienter rätt i efterhand förstör mer än det gör nytta, hävdar läkaren Michael Colin.

Uppdaterad
Publicerad

NEW YORK
En kvinna sitter på en soffa med benen uppdragna tätt mot kroppen och läser en bok. Bredvid henne ligger en patient gömd under en grå filt. Det är måndag kväll och det är nästan kusligt tyst på psykakuten på Beth Israel. Läkaren Michael Colin ler snett. Han säger att helgerna är något annat – särskilt illa var det natten i samband med tioårsdagen av terrorattackerna den 11 september 2001.

Många av de som vistas på den enda psykakuten som finns på de nedre delarna av Manhattan denna natt är där av egen vilja – ett fåtal är där av tvång, då de anses utgöra en fara för såväl sig själva som för andra.

”Det värsta som kan hända, som kan slå emot oss, är om vi släpper någon som sedan går direkt ut och gör sig själv eller andra illa. Då kommer vi nästan garanterat att bli stämda av dem själva ­eller deras anhöriga”, säger läkaren Michael Colin på sjukhuset Beth Israel i New York. En vägg är fylld av blanketter, de flesta till för att slippa rättsliga efterföljder.

Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF Bild 1 av 3

På sjukhuset Beth Israel i New York finns en vägg fylld med blanketter, de flesta för att undvika rättsliga efterverkningar.

Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF Bild 2 av 3

Väntsalen på sjukhuset Beth Israel på Manhattan, New York.

Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons