Mats Johansson (1951–2017):I Trumpland växer misstron mot presidenten

Mats Johansson (1951–2017)

Han började utan majoritet bland väljarna och fortsätter att tappa stöd vecka för vecka, nu även bland republikaner. Hans rådgivare skyller på en konspiration mot honom.

Under strecket
Publicerad
Fler skulle föredra vice presidenten som statschef.

Fler skulle föredra vice presidenten som statschef.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / TT
Annons
Fler skulle föredra vice presidenten som statschef.

Fler skulle föredra vice presidenten som statschef.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / TT
Fler skulle föredra vice presidenten som statschef. Foto: Pablo Martinez Monsivais / TT

”Det amerikanska folkets fiender”

USA:s president om medierna som bara publicerar påhitt (fake news).

MISSNÖJESSIFFRAN: minus 14,5 procent

Skillnaden mellan dem som är nöjda med hur minoritetspresidenten sköter jobbet (job approval) och dem som är missnöjda är efter den misslyckade utlandsturnén stabilt negativ (39,8–54,3) , enligt det vägda genomsnittet för den senaste månadens mätningar i RealClearPolitics (4/6). Gallups rullande tredagarssiffra visar nytt bottenrekord (4/6), minus 20 procentenheter (37–57).

Fler skulle föredra vice president Mike Pence i Vita huset, enligt en mätning för CNN efter de första hundra dagarna (25/4).

TERRORN. När London åter drabbas av en mordattack svarar ”den fria världens ledare” med ett tjatter riktat mot – Londons borgmästare. Är Trump ”off his rocker” undrar en skribent i Washington Post.

Annons
Annons

En tidigare brittisk ambassadör till Washington, Christopher Myer, uttrycker den brittiska vreden mot Trump väl: ”Låt mig säga det diplomatiskt: Han får mig att kräkas.”

ARTIKEL FEM. Besvikelsen i Europa över att Trump inte bekräftade Natos hörnsten, artikel 5 om ömsesidiga säkerhetsgarantier, får en förklaring i det att alla trodde att markeringen var inskriven i hans Natotal – inklusive utrikesminister Tillerson, försvarsminister Mattis och säkerhetsrådgivaren McMaster. Men meningen ströks av Trump utan att de visste om det, enligt uppgifter i Politico.

UNDERSKOTT. Vem vill jobba för en galning, undrar förre ordföranden i det republikanska partiet Michael Steele, apropå Trumps problem att fylla alla vakanser i administrationen och rekrytera nya rådgivare i Vita huset.

TRÄSKBLUFF. En speciell kategori vill dock gärna anställas av Trump – alla de lobbyister som kan fortsätta jobba för sina klienter inne i administrationen. American Bridge har avslöjat att hans löfte att ”dränera träsket” innebär att delar av det anställs.

ROVE. Även den förre republikanske presidentrådgivaren Karl Rove noterar det vikande stödet för Trump bland de egna väljarna och listar hans problem.

LÄCKOR. En populär konspirationsteori som Trump har återlanserat i nya tjatter är att anonyma källor i tidningsartiklar är falska. En genomgång i Washington Post visar exempel på motsatsen – att det är läckor från Vita huset som utgör källor till uppgifter som Trump anser påhittade.

KONSPIRATION. Trumprådgivaren Steve Bannon har länge predikat att det pågår en statskupp i det tysta för att avsätta presidenten, från den hemliga ”djupa staten”. Eftersom det går dåligt för Trump sprids nu tanken bland republikanska väljare utan förståelse för att det kan vara Trump själv som dagligen orsakar misstron mot sin förmåga att leda landet.

SVAGHET. Trump försvagar den amerikanska förmågan till avskräckning, skriver högerkolumnisten Charles Krauthammer.

BIENVENU. EU sägs dra en suck av lättnad sedan USA lämnat Parisavtalet. President Macron välkomnar amerikanska forskare att fortsätta sitt miljöarbete i Frankrike, berättar Politico om reaktionerna.

TITTARTIPS! USA:s underhållare jublar åt hur presidenten föder branschen. Missa inte Seth Myers recension av hans utlandsresa och nya budgetförslag.

Veckans Trumpkrönikör: Mats Johansson

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons