Mats Johansson (1951–2017):I Trumpland har snart hundra dagar gått utan framgångar

Mats Johansson (1951–2017)

Efter misslyckandet att vinna det egna partiets stöd för en sjukvårdsreform sjunker opinionsstödet ytterligare för president Trump, som fick tre miljoner färre röster än motkandidaten i valet.

Publicerad
Carter Page, Trumps utrikes kampanjrådgivare, medger kontakt med en rysk spion.

Carter Page, Trumps utrikes kampanjrådgivare, medger kontakt med en rysk spion.

Foto: Pavel Golovkin / TT
Annons
Carter Page, Trumps utrikes kampanjrådgivare, medger kontakt med en rysk spion.

Carter Page, Trumps utrikes kampanjrådgivare, medger kontakt med en rysk spion.

Foto: Pavel Golovkin / TT
Carter Page, Trumps utrikes kampanjrådgivare, medger kontakt med en rysk spion. Foto: Pavel Golovkin / TT

”Det amerikanska folkets fiender”

USA:s president om medierna som bara publicerar påhitt (fake news).

SPIONKONTAKT. Trumps kampanjrådgivare Carter Page erkänner kontakt med minst en rysk spion i USA och förklarar sig villig att vittna om detta i senatens pågående utredning, enligt Buzzfeed.

NÖJDSIFFRAN: minus 13,5 procent

Skillnaden mellan dem som är nöjda med hur presidenten sköter jobbet (job approval) och dem som är missnöjda (39,8-53,3), enligt snittet i Real Clear Politics sammanvägning av mätningar från de senaste två veckorna (3/4).

ISOLERAD. Varför är Trump så impopulär, undrar Washington Post som har frågat flera ledande republikaner och bland annat fått svaret att det beror på hans politik och person.

ELITEN. De trumpianer som ska rensa ”träsket” från eliten och låta folket ta makten äger själva motsvarande 12 miljarder dollar, enligt vad Vita hus-administrationen uppger, enligt nätsajten The Hill.

Annons
Annons

DYR BLUFF. Presidenten döms att betala ett skadestånd på 25 miljoner dollar för sitt bluff-universitet, uppger medier.

UPPVIGLING. Under ett kampanjmöte i Kentucky i mars 2016 blev två åskådare fysiskt attackerade sedan Donald Trump från talarstolen uppmanat publiken att ”kasta ut dem”. En domare i delstaten har nu avslagit en begäran från försvarsadvokaterna att målet skulle avskrivas. Har Trump gjort sig skyldig till uppvigling eller skyddas han av ”yttrandefriheten”?

INTERNKRIG. Vita huset försöker ta kontroll över säkerhets- och underrättelsetjänsterna för att påverka deras verksamhet, enligt nyhetsbyrån AP.

IVANKA. Hon är en förolämpning, skriver Amanda Carpenter i Cosmopolitan som undrar vad Ivanka Trump gör på sitt kontor i Vita huset mer än bara poserar som presidentens dotter. Under krisveckan när sjukvårdsreformen föll åkte hon på skidsemester.

MELANIA. Hur presidentens viktigaste vapen, fake news, kan fungera illustreras av ett aktuellt fall, nämligen presidentfruns stämning av en bloggare, Webster Griffin Tarpley, av vilken hon vill ha 75 000 dollar sedan han påstått en nedsättande sak om hennes tidigare karriär som inte var sann. Lögnen publicerades även i brittiska Daily Mail som också är stämd. Problemet för henne är att hon ska bevisa att bloggaren och tidningen handlade i ond tro och visste att uppgiften var falsk.

VAPEN. När ska vapenlobbyn börja få utdelning på sitt starka stöd för Trump? Det finns ju så lite vapen i USA att mördandet riskerar att gå ner, på grund av alla hinder som demokratiska regeringar har infört. Med Jeff Sessions som chef för justitiedepartementet borde en strid ström av avregleringar komma, innan National Rifles Association surnar till. Mycket riktigt har magasinet Slate hittat de första reformförslagen på området.

Veckans Trumpkrönikör: Mats Johansson

TITTARTIPS! Missa inte HBO-showen Last Week Tonight med John Olivers klipp om Trumpcare, den misslyckade sjukvårdsreformen. FESTLIGT! KUL! GRATIS!

LÄSTIPS! Tre ambassadörer ifrågasätter Pierre Schoris alternativa verklighetsbeskrivning om Nato på SvD Debatt.

Läs även Aaron Korewas genomgång av Schoris faktafel på Natobloggen.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons