X
Annons
X
22 oktober 2015 gick en 21-årig man gick till attack med ett svärd och en kniv på grundskolan Kronan. Motivet var rasistiskt och han dödade tre personer.
22 oktober 2015 gick en 21-årig man gick till attack med ett svärd och en kniv på grundskolan Kronan. Motivet var rasistiskt och han dödade tre personer. Foto: Anna Svanberg

I Trollhättan lever sorgen kvar

Långläsning

Skolattentatet i Trollhättan var en medveten attack mot ett redan utsatt område. Vad hände sedan? När SvD:s Duraid Al-Khamisi reser till Kronogården möter han invånare som pendlar mellan ilska mot samhället och hopp om en ny sorts sammanhållning.

Drottningtorget är fullt av människor. Somliga äter en sen lunch, andra super alldeles för tidigt. Fontänen skvätter, solen värmer och fåglar flyger åt alla håll och kanter.

Leith Eskandar plockar upp mig. Vi åker bil genom stan. Stannar till hos barberaren. Leith vill klippa sig, trimma skägget.

22 oktober 2015 gick en 21-årig man gick till attack med ett svärd och en kniv på grundskolan Kronan. Motivet var rasistiskt och han dödade tre personer.

Foto: Anna Svanberg Bild 1 av 15

Leith Eskandar förlorade sin bror Lavin i skolmassakern.

Foto: Anna Svanberg Bild 2 av 15

Med sina 5704 invånare är Kronogården Trollhättansfolktätaste ort.

Foto: Anna Svanberg Bild 3 av 15

Lavin är tatuerad på sin brors arm.

Foto: Anna Svanberg Bild 4 av 15

”Ser du caféskylten? Precis där, under den låg min bror. Där såg jag honom dränkt i sitt eget blod med en vit duk över sig”, säger Leith Eskandar som

Foto: Anna Svanberg Bild 5 av 15

Leith Eskandar, Mohammed Al-Haddad och Aras Dorzarin är alla uppvuxna i Kronogården och har föräldrar med olika religösa bakgrunder.

Foto: Anna Svanberg Bild 6 av 15

Enligt statistik från SCB kommer Trollhättan på femteplats över Sveriges mest segregerade städer. Förr fanns det helt andra möjligheter att få ett arbete, säger Toni Naim.

Foto: Anna Svanberg Bild 7 av 15

Leith Eskandar, Aras Dorzarin och Karim Fakih vid Lavins grav. Flera tusen personer närvarade när han och Ahmed Hassan begravdes mitt emot varandra. Enligt familjens önskemål ligger också Lavin begravd nära sina morföräldrar.

Foto: Anna Svanberg Bild 8 av 15

Leith Eskandar och Aras Dorzarin är på väg mot sluss- och fallområdet – enligt vännerna en av Europas vackraste utsiktsplatser.

Foto: Anna Svanberg Bild 9 av 15

Rossana Dinamarca (V) är uppväxt i Kronogården och bor nu i Trollhättan.

Foto: Claudio Bresciani / TT Bild 10 av 15

Hamodii och Leith väntar på sin middag: grillade kyckling- och lammspett. På andra sidan vägen ligger en moské – där det för en tid sedan hittades ett grishuvud kastat mot byggnaden.

Foto: Anna Svanberg Bild 11 av 15

Attacken mot Kronogården har satt djupa spår i Trollhättan. Men många av invånarna, området domineras av krigsflyktingar från Mellanöstern och Afrikas horn, säger att de hoppas på försoning istället för ytterligare spänningar.

Foto: Anna Svanberg Bild 12 av 15

Leith har bestämt sig för att behålla sin lillebrors bil till minne av honom. Nu siktar han på att ge ut Lavins musik till ettårsdagen av hans död i oktober.

Foto: Anna Svanberg Bild 13 av 15

Lavins föräldrahem är som ett museum över en älskad son.

Foto: Anna Svanberg Bild 14 av 15

”Utan all kärlek, allt stöd, hade det inte gått”, konstaterar Leith Eskandar.

Foto: Anna Svanberg Bild 15 av 15
Annons
X
Annons
X
Annons
X