I tragedin fann Bellow komik

SOM EN ROMANFIGUR Den siste kvarlevande av de stora amerikanska 1900-talsförfattarna har gått ur tiden, ett par månader före sin 90-årsdag. Därmed avslutas en levnadsbana som med sin rikedom på typiska detaljer snarast gör ett intryck av att vara påhittad av föremålet självt. Caj Lundgren, som översatt sju av Saul Bellows böcker till svenska, tecknar ett porträtt av Nobelpristagaren.

Under strecket
Publicerad
Annons

Saul Bellow var född år 1915 i Kanada, i en förort till Montreal, dit hans rysk-judiska föräldrar hade flytt från hemlandets pogromer ett par år tidigare. När han var nio flyttade föräldrarna till den etniskt myllrande metropolen Chicago, och därmed till den första av de miljöer som gjorde honom till författare – följd av bland andra New York och Paris.

Chicago, där han läste antropologi och sociologi vid universitetet, förblev genom åren en sorts hemstad, förklarade han när jag för 35 år sedan för första gången träffade honom en het och blåsig oktoberdag på universitetet vid Michigansjön. Där ingick han tillsammans med kolleger som Hannah Arendt och Harold Rosenberg i en ”Committee on Social Thought” med uppgift att slå broar mellan samhällsvetenskap och klassisk humaniora, och där genomförde han med en aldrig sviktande beslutsamhet sitt självklara projekt: att bli en av sitt lands och sin tids stora diktare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons