Annons

I Sverige pendlar vi mellan extremerna

Under strecket
Publicerad

Det officiella Sverige är inte alls landet lagom i värderingsfrågor. Snarare är mönstret pendelslag mellan extrema hållningar. Tydligast märks de radikala kasten i vad som är offentligt acceptabelt kring sedlighet och sexualitet.

För några decennier sedan var det i sin ordning med hyllningar till prostitution som ett sätt att ”maximera den sexuella lyckan i samhället”. Samlag på scen,
live show, var en attraktion till och med på årliga marknader. Denna hållning kulminerade i sexualbrottsutredningen (SOU 1976:9), som föreslog att begreppet våldtäkt skulle avskaffas utom för de grövsta fallen samt att offrets beteende skulle beaktas vid påföljd, att incest mellan tonåriga barn och föräldrar skulle avkriminaliseras, liksom allt sexuellt ofredande, utom av barn under tio år. Utredningen skrev att ”sexuella övergrepp mot barn inte tycks ha någon speciell skadlig effekt för barnens personlighetsutveckling” och om barnet initierat förbindelsen, skulle detta vägas in, när det avkunnades dom för sexuellt umgänge med barn.

Annons
Annons
Annons