Journalisten och tidigare ambassadörsfrun Natalia Brzezinski på Berns Hotel i Stockholm.
Journalisten och tidigare ambassadörsfrun Natalia Brzezinski på Berns Hotel i Stockholm. Foto: Christopher Hunt.
Perfect Guide

"I Sverige har jag lärt mig att kvinnor kan få allt"

Journalisten och tidigare ambassadörsfrun Natalia Brzezinski vill sprida svenska värden i USA. SPG träffade henne för ett samtal om skyhöga ambitioner, svensk jämställdhet och varför barn till invandrare har större sannolikhet att lyckas.

Runt det avlånga bordet i amerikanska ambassadörens residens på Djurgården sitter toppskiktet i svenskt näringsliv. Innan middagen ombeds gästerna att presentera sig. Den amerikanske ambassadörens fru Natalia Brzezinski är 27 år, relativt nybliven mamma, och sist på tur. Hon har ingen aning om vad hon ska säga eller om någon är intresserad av det. Nervositeten stiger i takt med att det börjar bli hennes tur. Men så bestämmer hon sig.

Annons

– Jag sa högt och tydligt att jag hette Natalia Brzezinski, att jag var journalist och skulle vara aktiv i rollen som USA:s representant. Att jag ville engagera mig i entreprenörskap, jämställdhetsfrågor och att stärka kvinnors roll på arbetsmarknaden. Och att jag hoppades att alla runt bordet gjorde vad de kunde för att göra detsamma i sina bolag.

Runt bordet börjar de – som i huvudsak är manliga ledare – genast prata om sitt jämställdhets- och hållbarhetsarbete och hur viktigt det är att uppmuntra kvinnligt ledarskap.

– Det var någonting som klickade där och då. Flera av dem bjöd in mig till att lyssna på deras hållbarhets- och mångfaldsprogram. Jag hade använt min röst och människor lyssnade. Det var en aha-upplevelse för mig, berättar Natalia Brzezinski över en frukost på Berns Hotel, där hon bott under sitt veckolånga Sverigebesök.

Natalia Brzezinski växte upp i Chicagos arbetarkvarter. Föräldrarna var polska invandrare som flytt kommunismen och Natalia var enda barnet. Men att finna lyckan i USA var inte alltid lätt. Pappans polska juristutbildning gällde inte i det nya hemlandet och Natalias mamma blev ensam familjeförsörjare.

Efter flytten till en mer välbärgad förort fick Natalia insyn i medelklassens familjestrukturer och upptäckte att hennes familj skilde sig från andras.

– I de flesta hem var mamman hemmafru. Men jag uppfostrades till att en kvinna både kan vara mamma och göra karriär. Som många kvinnor i min generation kan jag känna skuld för att inte vara tillräcklig som mamma. Då är det stärkande att ha med sig mammas erfarenheter.

Kombinationen av den tävlingsinriktade amerikanska kulturen och invandrarföräldrar som uppfostrat henne till att ”lyckas” har gett Natalia Brzezinski ett starkt driv och skyhöga ambitioner.

Natalia och Mark Brzezinski träffar Barack Obama.
Natalia och Mark Brzezinski träffar Barack Obama. Foto: Privat.

Hennes teori är att barn till immigranter är mer företagsamma eftersom föräldrarna pressat dem att lyckas. Som exempel nämner hon Sebastian Siemiatkowski, Nami Zarringhalam och Alan Mamedi, grundare av två av Sveriges mest framgångsrika startupbolag: Klarna och Truecaller.

– Mina föräldrar påminde mig ofta om att de flyttat till USA för att jag skulle lyckas. Dessutom gav de mig en tro på mig själv och sa att jag kunde bli precis vad jag ville. Resultatet är att jag idag är väldigt driven. Har jag ett mål hittar jag ett sätt att nå det.

Mina föräldrar påminde mig ofta om att de flyttat till USA för att jag skulle lyckas. Dessutom gav de mig en tro på mig själv och sa att jag kunde bli precis vad jag ville.

Vad driver dig?

– Att alltid anstränga mig lite mer och prestera bättre. Men inte för min egen skull, utan för andra kvinnor.

Under sina fyra år i Sverige skapade hon en plattform där hon kunde nå ut med sina hjärtefrågor: kvinnligt självbestämmande, socialt entreprenörskap och teknologi.

– Svenska kvinnor behöver bli bättre på att ta för sig. Jag vill hjälpa dem genom att öppna dörrar och skapa möten som driver fram en förändring.

En viktig förutsättning har varit det stora svenska nätverk hon byggt med hjälp av rollen som ambassadörsfru. Även själva ambassadörsbostaden gjorde sitt.

– Rådet jag fick från ’Washington’ var att använda huset för att träffa folk. Man kan bjuda hem vem som helst på lunch och de flesta kommer eftersom de vill se huset. Jag pluggade på vilka inflytelserika svenskar jag borde träffa. Sen bjöd jag hem dem. De första var Annika Falkengren och Gunilla Herlitz.

Rådet jag fick från ’Washington’ var att använda huset för att träffa folk. Man kan bjuda hem vem som helst på lunch och de flesta kommer eftersom de vill se huset.

I juni förra året återvände hon till Washington. Med sig hade hon en imponerande telefonbok som spände över det svenska näringslivet, politiken och mediebranschen. Hon hade blivit en evangelist av svenska värden och såg sig själv som en brobyggare mellan Sverige och USA.

"Svenska kvinnor behöver bli bättre på att ta för sig", säger Natalia Brzezinski.
"Svenska kvinnor behöver bli bättre på att ta för sig", säger Natalia Brzezinski. Foto: Christopher Hunt.

Sedan i höstas driver Natalia Brzezinski podcasten Stand out, i vilken hon intervjuar kvinnor om hur man blir en superkvinna. Utrikesministern Margot Wallström, stjärnstylisten Bea Åkerlund och amerikanska mediemogulen Arianna Huffington är några av de medverkande.

Vem är din egen kvinnliga förebild?

– Det tog mig 30 år att erkänna, men det är min mamma. Hon ger aldrig upp och gör allt med stor passion. Dessutom är hon alltid positiv trots att hon haft ett tufft liv. Sen tycker jag att Michelle Obama är fantastisk.

Teknik har varit en dörröppnare för Natalia Brzezinski, som var tidig och flitig med att använda sociala medier. Hon fascinerades av det svenska teknikundret med och bolag som Spotify, Skype, Klarna och Izettle.

Hennes vänskap med Spotifygrundaren Daniel Ek och Klarnas Sebastian Siemiatkowski banade väg för henne som talare på den svenska tech-scenen. Och nyligen utnämndes hon till vd för teknikfestivalen Symposium Stockholm som grundats av Daniel Ek och skivbolagsägaren Ash Pournouri.

**Vad i den svenska kulturen främjar entreprenörskap? **

– Er platta organisation där ledaren stärker sitt team och sprider ansvaret på fler. Dessutom vågar man ifrågasätta auktoriteteter, vilket föder kreativitet och gör att fler åsikter och idéer kommer fram. Den platta modellen är framtiden, och en förutsättning för jämställdhet.

Vad kan amerikanska företagsledare lära sig av de svenska?

– Att samarbeta istället för att tävla, att förstå att man är starkare tillsammans. Svenskar pratar ofta om ”värdedrivet ledarskap”. Det är helt unikt för Sverige, men ni vet inte om det själva.

Trots att USA rör sig i rätt riktning finns det mycket kvar att lära av den svenska modellen, menar hon.

– Till exempel den svenska jämställdheten, här är det fullt möjligt att vara mamma och göra karriär. I Sverige har jag lärt mig att kvinnor kan få allt.

Till Toppen