Annons
X
Annons
X

I Sverige firar vi med picknick

nationaldagen Inga flaggviftande parader eller högtidliga ceremonier. Inte heller längre en dag som präglas av högerextrema demonstrationer. 6 juni börjar bli svenskarnas picknick-högtid. Text Karin Thurfjell

Picknick är det vanligaste sättet att fira 6 juni på.
Picknick är det vanligaste sättet att fira 6 juni på. Foto: JUREK HOLZER

Det har gått 29 år sedan Svenska flaggans dag blev Sveriges nationaldag, och sedan sju år tillbaka är vi dessutom lediga den 6 juni.

Politikernas förhoppning var att ledigheten skulle inspirera oss att ta efter norrmännens vurm för nationaldagen, enligt Barbro Blehr, professor i etnologi vid Stockholms universitet.

–Politikerna ville att vi skulle fira dagen mer och att den skulle firas på ett speciellt sätt, nämligen för att stödja en inkluderande nationalism. Med en svensk identitet och medborgarkänsla som är öppen för alla oavsett bakgrund, säger hon.

Annons
X

Men i stället har svenskarna börjat etablera nationaldagsfirandet som en dag där man sitter ute i solen och äter och dricker gott.

–I Norge börjar nationaldagen med de högtidliga traditionerna som tal, kransnedläggning och flaggviftning. Sen på eftermiddagen samlas man och har det mysigt och dricker kaffe. 6 juni har väldigt lite av det högtidliga, och mycket av att samlas och ha det mysigt. Picknick-nationaldag tycker jag är ett bra ord, säger Barbro Blehr.

På Skansen i Stockholm hålls varje år nationaldagsfirande. När 6 juni blev en helgdag kom det fler människor på dagen, men till kvällsfirandet, då kungafamiljen brukar komma till Skansen, har man inte märkt ett ökat intresse för sedan dagen blev röd i almanackan.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Det som framförallt avgör hur många som kommer är vädret, säger Urban Wallin, programchef på Skansen.

  Mellan 2003 och 2007 förknippades dagen med stora högerextrema demonstrationer och motdemonstrationer som den autonoma vänstern stod för i bland annat Stockholm. Men sedan 2008 verkar 6 juni inte längre vara en viktig demonstrationsdag för högerextrema.

  –Vi har några mindre manifestationer i kranskommuner, men inte i Stockholms city, säger Ola Österling, chef för dialogpolisen i Stockholm.

  Orsaken till att den högerextrema verksamheten minskat tror Ola Österling är att rörelsens verksamhet enligt hans uppfattning går i cykler på mellan fem och tio år.

  –Den enda demonstrationen vi har som har överlevt de här cyklerna är den så kallade Salemmarschen i december.

  Tre nationaldagstips i Stockholm

  Annons
  Annons
  X

  Picknick är det vanligaste sättet att fira 6 juni på.

  Foto: JUREK HOLZER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X