Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Fredric Karén: I sociala medier utan ansvar får rykten härja fritt

När det gällde som mest armkrokade civilsamhället och det offentliga Sverige och visade styrkan i en väl fungerande demokrati. Men demokratin speglas också via sina medier – och där har skillnaden varit avgrundsdjup mellan de sociala och de etablerade.

Terrordådet i Stockholm
Polisen och räddningspersonal har fått mycket beröm och blommor efter sina insatser i helgen.
Polisen och räddningspersonal har fått mycket beröm och blommor efter sina insatser i helgen. Foto: Maja Suslin/TT

Det har snart gått tre dygn sedan händelsen på Drottninggatan. Ett dåd utfört av en man vars mål var att skapa död, förödelse, kaos och förvirring. Men han gjorde också ett allvarligt försök att skada våra demokratiska strukturer, skaka oss i våra grundvalar och skrämma oss till tystnad.

Nu har vi facit. Det offentliga Sverige stod pall. Civilsamhället stod pall. Och de etablerade nyhetsmedierna stod också pall.

Sorgen och saknaden efter de fyra som miste livet kommer alltid att prägla familjerna och de anhöriga. Flera av de skadade är märkta för livet. Sverige som nation har fått sig en ordentlig törn och vi har återigen fått ett kvitto på att vi inte är undantagna stora katastrofer, terrorbrott eller brutala mord.

Annons
X

Manifestationen på Segels torg på söndagen samlade tiotusentals människor som slöt upp i sympati för offren och deras familjer. Men det var lika mycket en manifestation mot våld, ett sätt att uttrycka gemenskap och kärlek till vårt land och våra medmänniskor.

Hela helgen har människor lagt blommor och tänt ljus vid Drottninggatan i Stockholm för att hedra och minnas offren vid fredagens misstänkta terrordåd. Foto: Fredrik Persson/TT

När helgen är över och det åter blir vardag finns också tid för reflektion. När detta skrivs sitter två personer anhållna misstänkta för terrorbrott genom mord. Rättsväsendets kvarnar ska mala i ytterligare några månader innan vi får veta om de bedöms skyldiga eller inte.

Även landets nyhetsmedier kommer att reflektera och utvärdera sitt arbete nu när det åter blir vardag. Hur snabba var vi? Hur korrekta var våra uppgifter?

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Alla som befann sig på en redaktion klockan 14.53 i fredags eftermiddag och timmarna som följde kan vittna om den otroliga mängd rykten som cirkulerade. Tips om skottlossning på Hötorget, bombhot på Centralen, skjutningar på Fridhemsplan, bomber på Åhléns...

  Ingenting av detta visade sig vara sant.

  Återigen har vi fått bevis på att i de sociala medierna, som saknar utgivare och ansvarstagande redaktörer, får hat, hot, rykten och spekulationer härja fritt.

  Ett par etablerade medier valde ändå att skicka pushnotiser om obekräftade rykten. Vi på SvD gjorde det inte, däremot fanns en eller två av dessa uppgifter i vår liverapport på SvD.se, då märkta som obekräftade.

  Ingen är felfri. Och i synnerhet i ett så skarpt nyhetsläge som i fredags när paniken och oron i högsta grad är närvarande också på redaktionerna kan misstag ske.

  Sett i backspegeln och med andra liknande händelser i minnet kan vi ändå konstatera att svenska medier i stort har skött bevakningen av det misstänkta terrordådet på ett korrekt sätt. Att inte hänge sig åt ryktesspridning eller spekulationer är oerhört viktigt i ett pressat läge då informationssuget från läsarna och tittarna är enormt.

  Men det finns andra medier som i dag har en del att fundera över.

  Via Snapchat har min 14-årige son och hans vänner under helgen fått fruktansvärda bilder på offren på Drottninggatan. Bilder på döda och lemlästade människor som helt ofiltrerat skickas mellan ungdomar utan att företaget som äger plattformen tar något som helst ansvar.

  Återigen har vi fått bevis på att i de sociala medierna, som saknar utgivare och ansvarstagande redaktörer, får hat, hot, rykten och spekulationer härja fritt.

  Förra veckan offentliggjordes den så kallade Förtroendebarometern. För första gången på tio år ökar förtroendet för kategorin dagspress - vilket är mycket glädjande.

  Just förtroendet från läsarna är vårt viktigaste kapital och det som gör att vi kan bygga vidare mot framtiden. Helgens rapportering och de reaktioner jag fått från er SvD-läsare gör att jag vågar tro och hoppas på ett fortsatt högt förtroende.

  Ett viktigt ljus – mitt i allt det mörka vi nu tvingas genomlida.

  Annons
  Annons
  X

  Polisen och räddningspersonal har fått mycket beröm och blommor efter sina insatser i helgen.

  Foto: Maja Suslin/TT Bild 1 av 2

  Hela helgen har människor lagt blommor och tänt ljus vid Drottninggatan i Stockholm för att hedra och minnas offren vid fredagens misstänkta terrordåd.

  Foto: Fredrik Persson/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X