Anders Melldén:I skuggan av Lucifer - ett hett vinår i Europa

Den svenska sommarvärmen var det många som hade åsikter om. I Sydeuropa härjade däremot Lucifer. SvD’s vinskribent Anders Melldén var där för att både svettas och reflektera.

Under strecket
Publicerad
Annons

Fyrtiotvå grader i skuggan. Det är början av augusti och delar av Italiens och södra Frankrikes vingårdar lider av värmeböljan Lucifer. Mognadsprocessen låser sig i hettan och stressen gör att rankorna sluter sig för att öppna upp minimalt under nattens svalare timmar, om några sådana ens infinner sig. Ja, 2017 ser ut att bli en het årgång från södra Europas vingårdar.

Vin är en direkt reflektion av vädret – ett av mycket få ”livsmedel” som är det. Tack vare europeisk vinlagstiftning får vädret inte påverkas av människan, mer än i ett fåtal områden, där exempelvis konstbevattning är tillåten. Därför överraskar ett mejl där en toskansk vinmakare berättar om hur de försiktigt sprayar vatten över vingårdarna nattetid, för att rädda årets skörd. Är det ens tillåtet?

Jag minns för några år sedan då det uppdagades att en bordeauxvinmakare skyddat sina vingårdar från regn med hjälp av presenningar. Vinet klassades det året ner till Lantvin. Men att en bonde gör allt för att rädda sin skörd är ju egentligen inte ett dugg konstigt.

Annons
Annons

Allt extremare väderförhållanden är emellertid faktum för hela världens vinodlare.

Portugal har i år drabbats av fatala skogsbränder. Likaså Italien (där flera visat sig vara anlagda). I Provence har stora skogsbränder äventyrat vingårdarna, och när jag besökte området i somras bad man på sina bara knän om regn. I Marche varvades hettan med golfbollsstort hagel.

Klimatförändringar? De vinmakare jag talat med hävdar det, samtidigt som vissa ledande världspolitiker som bekant vill tona ner problemen. Allt extremare väderförhållanden är emellertid faktum för hela världens vinodlare.

Samtidigt går smaktrenden mot elegans, lätthet och lägre alkoholhalt. Raka motsatsen till den naturliga utvecklingen, kan tyckas. Extrem sol och hetta ger ju generellt hög alkohol och sötfrukt i smaken, en inte särskilt eftertraktad egenskap när vi, skribenter och konsumenter, förflyttar oss från fyllig fruktsötma till högre syra och lättare, elegantare tongångar.

Som vinodlare och vinmakare är det bara att försöka hänga på – hitta druvor i svalare växtplatser, på riktigt hög höjd eller där kalla havsvindar kan svalka vingårdarna. Eller helt enkelt skörda tidigare. –halvmogna druvor ger ju friskare syra och ljusare färg – något som var otänkbart för några år sedan. Likaså används tekniken att blanda must av omogna druvor i den av normalskördade. Eller quickfixet att helt enkelt blanda i vatten under vinifikationen för att sänka alkoholhalten.

Uppfinningsrikedom och flexibilitet är två viktiga egenskaper i cv:t, det har de flesta vinmakare lärt sig. Särskilt viktiga är de i en tid präglad av lika extrema väderomslag som snabba trendvändningar. Kanske är det dags för oss konsumenter att inse att vin är en reflektion av vädret, och att vi därför inte kan ställa orimliga krav på vinodlare och vinmakare världen över utan istället njuta av att omväxling förnöjer. Och samtidigt fundera på vad vi kan göra för att vädret i framtiden ska bli mindre extremt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons