I skuggan av ett askmoln

ORUBBLIGT FAST. SvD:s kulturchef Stefan Eklund blev kvar i Berlin på grund av det isländska askmolnet – och fann världens främsta kulturstad bågnande av kontraster.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Den cirka två kilometer långa Karl-Marx-Allee med tv-tornet på Alexanderplatz i bakgrunden. Till höger överst: Restaurang Wintergarten ligger intill Käthe Kollwitz-museet.  Under: Brandenburger Tor och en Trabant för turister.

Den cirka två kilometer långa Karl-Marx-Allee med tv-tornet på Alexanderplatz i bakgrunden. Till höger överst: Restaurang Wintergarten ligger intill Käthe Kollwitz-museet. Under: Brandenburger Tor och en Trabant för turister.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT
Annons

När ett askmoln från en vulkan hindrade återresan till Sverige syntes det enda tänkbara vara att söka upp en sal med målningar av Caspar David Friedrich.

En sådan finns på Alte Nationalgalerie i Berlin och hans avskalade, tveklöst religiöst färgade, målningar av naturens storhet och människans litenhet är en trösterik spegel för vårt förhållande till den isländska vulkanens styrka. Rastlöst försöker vi fara runt i maskiner under våra korta liv medan naturen fortgår, årtusende efter årtusende.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons