Annons

I skuggan av Bergman

Fanny och Alexander på Dramaten är ett gigantiskt sagomaskineri och en hyllning till teatern. SvD:s fotograf Dan Hansson följde processen fram till premiär med sin kamera.
Fanny och Alexander på Dramaten är ett gigantiskt sagomaskineri och en hyllning till teatern. SvD:s fotograf Dan Hansson följde processen fram till premiär med sin kamera. Foto: DAN HANSSON

Fanny och Alexander på Dramaten är ett gigantiskt sagomaskineri och en hyllning till teatern. SvD:s Anna Ångström och Dan Hansson följde processen ända till premiärkvällens applådtack.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Fanny och Alexander är en saga som börjar med det berömda julfirandet hemma hos familjen Ekdahl. Ringdansen rör sig i takt med den vridscen som föreställer världen.

Foto: DAN HANSSONBild 1 av 6

Fanny och Alexander spelas av Kajsa Halldén, Victor Lindblad Poturaj, Hannes Alin och Leona Ekman Larson.

Foto: DAN HANSSONBild 2 av 6

Jonas Karlsson förbereder sig bland kostymer och kollegor bakom scenen.

Foto: DAN HANSSONBild 3 av 6

Jonas Karlsson i rollen som Gustav Adolf som gör Jennie Silfverhjelms piga Maj gravid.

Foto: DAN HANSSONBild 4 av 6

Regissören Stefan Larsson i samtal med Reine Brynolfsson som spelar biskop Vergérus.

Foto: DAN HANSSONBild 5 av 6

Julspelet repeteras med rök- och ljuseffekter.

Foto: DAN HANSSONBild 6 av 6

Röda mattan är utrullad och en uppklädd publik sorlar av förväntan. Förra lördagen var det äntligen dags för Fanny och Alexander att få svensk scenisk premiär på Ingmar Bergmans ”egen” teater.

En i alla avseenden metateatral upplevelse, från första minuten då Victor Lindblad Poturajs unge Alexander gör entré och prövande stryker över Dramatens blå ridå, till att kungaparet i sin loge efter fyra timmar ger ensemblen stående ovationer i sällskap med resten av publiken.

Annons
Annons
Annons