Annons

Victor Galaz:I skatteparadisen är syndafallet konstant

Är skatteparadisen något att uppröras över, utöver att de tillåter några individer att undkomma beskattning? I allra högsta grad, menar författarna till ett par nya böcker om den internationella kapitalhanteringens destruktiva effekter på världsekonomin.

Under strecket
Publicerad

Advokatfirman Mossack Fonseca hamnade i hetluften efter att de så kallade Panamadokumenten avslöjades i våras.

Foto: Arnulfo Franco/AP Bild 1 av 1

Advokatfirman Mossack Fonseca hamnade i hetluften efter att de så kallade Panamadokumenten avslöjades i våras.

Foto: Arnulfo Franco/AP Bild 1 av 1
Advokatfirman Mossack Fonseca hamnade i hetluften  efter att de så kallade Panamadokumenten avslöjades i våras.
Advokatfirman Mossack Fonseca hamnade i hetluften efter att de så kallade Panamadokumenten avslöjades i våras. Foto: Arnulfo Franco/AP

Det kan tyckas långsökt, men ursprunget till de senaste årens skandaler kring förmögenheter dolda i så kallade ”skatteparadis” kan ­spåras hela vägen tillbaka till korstågen och medeltidens England. De korsfarare som vid sin frånvaro ville skydda sin förmögenhet mot den brittiska kronans skattekrav kunde föra över förvaltandet av sin rikedom till en förtrolig vän eller släkting. Denna fick då till uppgift att sköta denna med förmånstagarens bästa för ögonen. Denna form av förvaltarskap kom att kallas för truster. Som namnet antyder byggde dessa helt på ett grundmurat förtroende mellan parterna. Rika markägare lade sina egendomar i händerna på sina förvaltare i hopp om att dessa skulle följa ridderliga ideal som heder, lojalitet och rättvisa.

Annons
Annons
Annons