Annons
X
Annons
X

I sina karaktärers våld

Robert Gustafsson firar 25 år som artist och åker på dansbandsturné i rollen som Roland Järverup. Han känner sina karaktärer utan och innan, men blir alltmer osäker på vem Robert Gustafsson är. – När jag ser mig själv i spegeln är bilden diffus.

I Killinggängets numera klassiska tv-film Torsk på Tallinn var Roland Järverup mannen som fick det att knipa i publikens hjärtan. Den dansbandsälskande, blyge värmlänningen som flamberade fläskfilé åt sig själv och längtade efter sällskap och kärlek, var så där verklighetsnära att det gjorde ont att skratta. Men år 2008, nästan tio år efter filmen, tog Roland Järverups liv en ny vändning när han plötsligt fick ett eget dansband: Rolandz.

– Karaktären får det lyckliga slut han inte fick i filmen. Han kom i sitt rätta element och får blomma ut, säger Robert Gustafsson.

Var du så hjärtnupen att du inte orkade låta Roland vara kvar där han lämnades, utan att du ville göra honom lycklig?

Annons
X

– Nej, jag kände mer: ”Ryck upp dig! Gå och köp ett par jeans och ta för dig!”

Nu gör han det och allt började med att Robert Gustafssons webbredaktör ville låna Rolands namn till sitt eget partyband, och slutade med att Roland Järverup blev stjärnan i Rolandz. Efter ett tv-framträdande i Dansbandskampen skrev gruppen skivkontrakt med Bert Karlsson, gjorde succé ute i landet och nu släpps ännu en skiva.

Vi sitter i Riksteaterns väldiga korridor i Hallunda där en man åker fram och tillbaka på en störande högljudd golvskurmaskin, medan bandet repar in rätt buggsväng bakom plåtdörrarna, och hur jag än ställer frågan ger Robert Gustafsson samma svar – han gör det här på allvar. Rolandz är ingen drift med dansbandsgenren utan ett nyfiket studiebesök i en värld han tidigare inte kände till så väl, hävdar han, och målar upp miljöerna som Rolandz har tagit honom till, hur han blir bjuden på limpsmörgås och får byta om i en mögelskadad sommarstuga.

– Det är väldigt långt bort från sminklogen på Dramaten.

Den här gången blir det en vårturné, med start imorgon, eftersom resten av året redan är fulltecknat med bland annat sommarteater i Kalmar och en jubileumsföreställning i Göteborg för att fira 25 år i underhållningens tjänst. I höst kommer också Robert Gustafssons självbiografi ut där han blottar sin person mer än han brukar.

– Det har varit en egendomlig terapeutisk upplevelse att skriva den. Jag blir lätt chockad över allt jag har gjort och när jag ser det utifrån tänker jag: Det här är ju en sjuk människa och det måste få konsekvenser för omgivningen. Jag fick sjukdomsinsikt, men jag vill ju inte ändra på mitt liv. Jag trivs.

Han berättar att han har ägnat så mycket tid åt sina karaktärer att han har tappat bort sitt eget jag.

– En normal människa lär sig mer och mer om sig själv ju äldre man blir, men för mig är det tvärtom. Jag har en ganska tydlig bild av mig som barn och som tonåring. Idag när jag ser mig i spegeln är bilden mycket mer diffus. Vad vet jag om personen jag ser? Ja, att han gillar fläskkotlett och kall öl.

Är inte det sorgligt?

– Jo, det kan vara en sorg, men jag har så roligt samtidigt att jag inte kan sörja riktigt. Jag hinner inte, säger han och ser mer trött än road ut.

Vad tycker din familj om din arbetsnarkomani?

– Barnen har ju inte valt mig – det är ju jag som har valt, eller gjort, dem. Och de vet ju inte om något annat. Jag jobbar i en bransch som inte tar så mycket hänsyn till familjeliv och jag har fortfarande väldigt svårt för när folk måste gå hem tidigare för att hämta barn. Det där får de lösa på annat sätt, tänker jag.

Så du har inte gått tidigare för att hämta dina barn?

– Nej. Man jobbar på dagarna och nätterna. Man sitter och skriver på kvällarna och morgnarna.

Det betyder att din fru har tagit hand om barnen?

– Ja. Sedan har jag hämtat när jag har kunnat. Ibland passar det alldeles utmärkt och jag har varit ledig hela somrarna ibland och kunnat vara med ungarna.

Hade det varit annorlunda om du hade varit kvinna?

– Det hade det absolut varit. Då hade jag ägnat tid åt barnen. Om jag hade fött dem hade det känts angeläget, men jag har inga bröst och kan inte föda barn.

Men ta hand om dem går ju?

– Ja, och det gör jag gärna, men jobbet ser ut som det gör. Är du en ung kvinna som är medveten och feminist ska du inte gifta dig med en man i den här branschen, för det fungerar inte. Då får han byta bransch i så fall.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X