I säsong: Abborre

Den bästa abborren väger under ett kilo. Nu är den optimala årstiden för att anrätta dessa vackert randiga rovfiskar. Mats-Eric Nilsson, författaren till Den hemlige kocken, ger sina tips varje vecka.

Under strecket
Publicerad
Abborre, perch (eng), barsch (tysk), sharmak (alb). Bäst: höst och vinter.

Abborre, perch (eng), barsch (tysk), sharmak (alb). Bäst: höst och vinter.

Foto: LARS PEHRSON
Annons

”Vad nu benfiskarne beträffar, till vilka abborren räknas, så äro de icke så lågt utrustade på huvudets vägnar, som den bemedlade amatören plägar antaga.”

Det myndiga tonfallet tillhör den allvetande August Strindberg som i Konsten att meta berättar hur man ska bete sig för att överlista dessa, enligt honom, trots allt ganska intelligenta vattenvarelser. Hans perspektiv är inte oväntat sommargästens; att abborren är en bättre matfisk på vintern finns därför inte med bland de många goda råden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons