Annons
X
Annons
X

Maria Ludvigsson: I så fall krävs käbbel, Löfven

Statsminister Stefan Löfven visar upp sin Bronx Science-keps som han precis fått i välkomstpresent, under sitt besök på Bronx High School of Science.
Statsminister Stefan Löfven visar upp sin Bronx Science-keps som han precis fått i välkomstpresent, under sitt besök på Bronx High School of Science. Foto: LINUS SUNDAHL DJERF

Jag ska inte recensera deras politik, svarade Stefan Löfven när TT undrade om statsministern såg positivt på Obamas amnesti för illegala invandrare. En rimlig fråga som det hade varit intressant att få ett lite utförligare svar på. Men Löfvens förtydligande av ställningstagandet blev inte mer än en kommentar som hämtad ur en nyhetssändning ”han (Obama) har gjort den bedömningen”. Korrekt. Men vad vår statsminister tycker och hur han värderar presidentens bedömning står inte att finna.

**Däremot kunde Löfven **delge en intressant åsikt om den amerikanska arbetsmarknadens funktionssätt. ”Här har vi mycket att lära” konstaterade Löfven insiktsfullt när han informerats om genomsnittstiden för invandrade att få ett arbete. Så sant, i USA är trösklarna lägre och ingångarna fler, och vad det beror på kan Löfven med fördel ta reda på. Det är dock tveksamt om han och hans parti kommer att gilla det han finner.

Medan svensk arbetsmarknad på många sätt är riggad för att skydda dem som redan har jobb är den amerikanska mer öppen för ny konkurrens. I Sverige kan den som är inne på arbetsmarknaden äga ett jobb hela yrkeslivet, eftersom turordningsregler och las skyddar de redan anställda. Värre är det för dem som står utanför. När rörligheten är låg blir antalet ingångar detsamma. Så tag gärna intryck av den flexibla arbetsmarknaden i USA. Men det kommer med all säkerhet att kräva ett visst mått ”käbbel” med facket.

Annons
X

Statsministern fick även chans att ta intryck av New Yorks skolpolitik, något han verkar ha gjort med den äran. Efter besök på The Bronx High School of Science utbrast Löfven ”Eleverna själva pratar om mångfald, om hur de kompletterar varandra. Ett plus ett blir mer än två, det blir tre eller fyra”.

Det är inte svårt att föreställa sig hur imponerande och inspirerande miljön på The Bronx High School är. Eleverna är motiverade, de kommer från många olika delar av New York och från alla sorters bakgrund. Den mångfald som Löfven gladde sig åt på skolan i Bronx är ett resultat av att den är öppen för alla att söka till. De som klarar det krävande inträdesprovet kommer in, vilket motsvarar 5,3 procent av dem som gör provet.

**Eleverna har sannolikt **studerat flitigt, och det är det enda som påverkat deras möjlighet att få gå på skolan. Vi finner att när meriter får avgöra blir just mångfald en naturlig följd. En rättvis ordning. I ett avseende påminner skolan i Bronx om det fria skolvalet som har kritiserats hårt av socialdemokrater i Sverige. Samma ordning som Löfven finner god i Bronx vill hans parti hålla borta från svenska elever. Här ska i stället bostadsplats avgöra vilken skola du kommer in på och betyg får inte styra. Det är raka motsatsen till ordningen i Bronx, varför vi heller inte kommer att få se dess like i Sverige.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **Löfven verkar gilla **effekterna av liberala reformer men inte principerna som skapar dem. Kanske det vore sunt att åka till New York lite oftare, de flesta brukar må bra av ett besök där lite då och då.

  Annons
  Annons
  X

  Statsminister Stefan Löfven visar upp sin Bronx Science-keps som han precis fått i välkomstpresent, under sitt besök på Bronx High School of Science.

  Foto: LINUS SUNDAHL DJERF Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X