Annons

I Prousts universum får man syn på sig själv

Regissören Maja Salomonsson är laddad med Proust-volymer.  Hon och skådespelaren Nina Jeppsson omvandlar första gången ”På spaning efter den tid som flytt” till teaterpjäs.
Regissören Maja Salomonsson är laddad med Proust-volymer. Hon och skådespelaren Nina Jeppsson omvandlar första gången ”På spaning efter den tid som flytt” till teaterpjäs. Foto: Lars Pehrson

4000 sidor om 400 personer nedkokade till en monolog. Nog är det ett övermäktigt vansinnesprojekt som Maja Salomonsson och Nina Jeppsson iscensätter på Orionteatern då Prousts romansvit i sju delar blir teater.

Under strecket
Publicerad

Nina Jeppsson ska gestalta allt och alla i den version som hon och regissören Maja Salomonsson iscensätter på Orionteatern.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Det vilar något smått övermäktigt över Marcel Prousts roman ”På spaning efter den tid som flytt”. Den som lyckats ta sig igenom berättelsen om Marcels liv och leverne i förra seklets Frankrike betraktas av vissa som någon som tagit sig upp på Kebnekaise barfota eller cyklat Vättern runt nattetid.

Kulturklubben Forum, som kommer att gå till historien av helt andra skäl, ägnade till exempel varje söndag under sammanlagt elva år åt att högläsa romanen; 2012 avslutade Bodil Malmsten det översättaren Gunnel Vallquist hade inlett 2001, dessutom bandades de 187 söndagarna till en 400 timmar lång filminspelning.

Annons
Annons
Annons