Annons

I polisens öga

Under strecket
Publicerad

Pablo Picasso är inte bara åtråvärd för konstsamlare och museitjuvar. Även för Europas säkerhetspoliser tycks han ha varit guld värd, en pålitlig investering på den slutna polisvärldens egen börs.
Den franska polisens informationer om Picasso har vand- rat som en trofé mellan Europas mest fruktade säkerhetstjänster. När tyska trupper ockuperat Paris 1940, forslades delar av polisarkivet till Berlin. Under kriget gömdes det i Tjeckoslovakien. 1945 lade sovjetiska trupper beslag på arkivet och Picassos personakt hamnade hos NKVD och KGB.

I Moskva låg den inlåst i över femtio år, men har nu – efter 10 års förhandlingar mellan Frankrike och Ryssland – kommit tillbaka och ställs under några veckor ut på Parispolisens museum vid Maubert-Mutualité. När utställningen öppnades, utkom också en bok där konsthistorikerna Pierre Daix och Armand Israël granskar och kommenterar Picassos personakt: ”Pablo Picasso. Dossiers Préfecture de police 1901–1940” (Editions Acatos).
På utställningen redovisas 39 års övervakning av Picasso, för redan på våren 1901 iakttogs den då helt okände 19-åringen för första gången. Picasso hade nyss anlänt från Spanien till Paris, och orsaken till polisens intresse var att han hyrde ett rum av en känd anarkist, konsthandlaren Pierre Manach. ”Längd: 168 cm, svart, långt hår, antydan till kastanjefärgad mustasch, klädd i svart kavaj och mjuk hatt av samma färg”, noterar polisens agent, som också varit inne på den unge spanjorens rum och tittat på hans tavlor, post och tidningar. Konstnären har aldrig synts till på anarkisternas möten och portvakten har aldrig hört honom uttrycka några subversiva åsikter, men å andra sidan talar han så usel franska att han är obegriplig, meddelar agenten som drar slutsatsen att Picasso, Pablo Ruiz ändå måste betraktas som anarkist.
Polisens intresse vid den här tiden är förklarlig. Under 1890-talet genomförde anarkister en rad terrordåd i Frankrike, bland annat dödades president Sadi Carnot av en italiensk anarkist och vid ett annat tillfälle kastades en bomb in i deputeradekammaren i Paris.

Annons
Annons
Annons