I Pharmacia och Upjohn finns en läxa att lära

Under strecket
Publicerad
Annons

De ursprungliga ägarna är borta och i stället är Gambro förankrat i Wallenbergsfären. Gambro är noterat i Stockholm. Den svenska anknytningen finns kvar.
apropå | Läkemedel
Läkemedel är en framtidsbransch. För framgång krävs inte bara forskning och utvecklad sjukvård utan också intresserade ägare.
En färsk rapport från industriländernas samarbetsorganisation OECD visar att utgifter för läkemedel i de 30 medlemsländerna ökade med 32 procent under en femårsperiod. Detta i reala termer, det vill säga efter inflation.
Länder som USA och Australien fanns med i toppskiktet där årliga läkemedelsutgifter växte med uppåt 10 procent. Än högre tal noteras på Irland och i Korea, två utvecklingsraketer.

Högre standard och åldrande befolkningar är faktorer som driver förbrukningen av medicin. Läkemedel är en framtidsbransch.
Samma dag som OECD-rapporten publicerades meddelade amerikanska Pfizer att deras fabrik i Stockholm läggs ner. Pfizer är ny på plats men det handlar om arvet efter Pharmacia, en gång ett stort
svenskt läkemedelsbolag.
Genom ägarnas utförsäljning, staten hade fram till 1994 majoritet med Volvo som stor delägare, och via ett antal fusioner har detta svenska arv krympt till en relativt liten restpost. Vissa bitar av Pharmacia finns inom andra bolag.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons