Annons

Baletten som lyfter barnen i slummen

”När jag var ung såg jag balett på tv. Jag gillade dansen och skorna, och sedan dess har jag velat bli ballerina”, säger 13-åriga Pamela som är en av de äldsta eleverna.
”När jag var ung såg jag balett på tv. Jag gillade dansen och skorna, och sedan dess har jag velat bli ballerina”, säger 13-åriga Pamela som är en av de äldsta eleverna. Foto: Fredrik Lerneryd

Den svenske frilansfotografen Fredrik Lerneryd sökte efter en balettakademi i slummen och hittade Spurgeon Academy. På skolan i Kibera lär sig unga elever balettens konst under kvällarna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

På Spurgeon Academy i Kibera, i Kenyas huvudstad Nairobi, plockas stolar och bord bort, golvet torkas så att dammet yr över klassrummet. Här har välgörenhetsorganisationen Annos Africa sedan ett år tillbaka börjat anordna en annorlunda form av aktivitet – i rummet, som om dagarna används för skolundervisning, får eleverna lära sig att dansa balett.

Kibera, beläget just utanför Nairobis stadskärna, är ökänt som Afrikas största slumområde. Det är en plats förknippad med kriminalitet och låg levnadsstandard, ironiskt nog gränsande till en grön, vidsträckt golfbana. Men på senare år har en annan bild börjat etableras: Kibera står också för ett spirande kulturliv med en stark musik-, konst- och filmscen.

Annons
Annons
Annons