Recension

I mörkretI mörkret

LÄSKIGT. Den 31 oktober är det Halloween, spökenas och häxornas tid. Åtskilliga bilderböcker i årets utgivning handlar om monster och spöken. Flera är bra – men kanske inte det bästa att läsa som godnattsaga…

Under strecket
Publicerad
Bert Dombrechts illustrationer till boken ”I mörkret” är något alldeles extra och skapar uppslag för uppslag ett spel  mellan ljus och mörker (Bilden är beskuren).

Bert Dombrechts illustrationer till boken ”I mörkret” är något alldeles extra och skapar uppslag för uppslag ett spel mellan ljus och mörker (Bilden är beskuren).

Foto: ILL: BERT DOMBRECHT
Annons

Sedan Halloween importerades på bred front under 1990-talet har skräcklitteraturen fått ett uppsving i Sverige. De senaste fem-sex åren har också utbudet av läskiga böcker för barn ökat. Framför allt gäller det böcker för slukaråldern och uppåt, men i år har det även kommit ovanligt många bilderböcker.

Ofta handlar skräckbilderböckerna om att bearbeta sin rädsla, om att bildligt talat släpa ut spökena i dagsljus så att de spricker. Påtagligt många av dem är godnattsagor. Men vem ska kunna sova efter sådana rysligheter som vi möter i ”En liten skär och alla ruskigt rysliga brokiga” (recenserad i SvD den 8 juni 2009) eller ”Rädda spöket”?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons