Annons
X
Annons
X

I morgon kör han miljöbil

Familjen Sperle Pettersson konverterade sin sju år gamla röda Saab 9-3 till etanoldrift förra våren. Nu har de kört över 2000 mil, är nöjda och väntar ivrigt på att få registrera den som miljöbil.

Det var efter en diskussion på jobbet som Klas Pettersson och hans fru Emma Sperle Pettersson bestämde sig. I mars 2007 lät de konvertera sin begagnade Saab. Och redan då var en lagändring i debatten.

–Det är märkligt att det tagit sådan tid, och nu verkar inte allt vara på plats till den 1 juli ändå, säger han.
**
Klas Pettersson jobbar** inom försäkringsbranschen och är miljöintresserad. Men det var efter att han diskuterat med kollegor om vad som händer med bilar som konverteras till E85, om de kan bli försäkringsrisker som han och Emma bestämde sig.

De var tidigt ute och valet föll på att kontakta företaget Nordic Uhr i Norrköping.

Annons
X

Själva konverteringen var enkel – en sladd pluggades in och så var det klart. Kostnaden, drygt 6000 kronor, ser de som en bra investering för miljön eftersom någon annan hade köpt den röda Saaben om de hade köpt en ny bil.

–Totalt borde miljön tjäna på det, resonerar Klas Pettersson.

Håller bilen efter 2000 mil då?

– Jag har inte haft några reparationer som har med konverteringen att göra, men jag byter olja oftare än förut, en gång i halvåret.

Nu ska de åka och låta registreringsbesikta bilen så snart som möjligt. Men först måste Nordic Uhr låta certifiera sin konverteringssats, vilken är av samma typ som sitter i hans bil.

Det har ännu inte gått eftersom det pågått diskussioner med Vägverket in i det sista om tolkningar av den nya förordningen.

Men därefter kommer de att kunna spara pengar. Då slipper de både boendeparkeringen på 600 kronor i månaden och trängselskatten.

–Bilen drar runt litern med E85 och jag betalar drygt 8 kronor per liter E85. Förut drog den 0,8 liter bensin per mil och eftersom bensinen gått upp så mycket så sparar man ju en slant.

–Jag hoppas bara att det inte drar ut för mycket på tiden så att det blir en diskussion att folk provat att konvertera men gav upp eftersom det inte gick.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X