Annons

I monarkins tjänst

Under 2009 kostar den kungliga verksamheten i Sverige 112,1 miljoner kronor. Nästa år, med prinsessan Victorias bröllop, lär det statliga anslaget öka ytterligare. Men vad består kungafamiljens arbetsuppgifter av? Och var tar pengarna vägen? SvD har granskat verksamheten och var i veckan med på kungens miljöseminarium. Det viktigaste jobbet anses kungaparet annars utföra i samband med statsbesöken. Men monarkin är omdebatterad och alla är inte lika övertygade.

Publicerad

Kung Carl XVI Gustaf kliver med energiska steg fram till Italiens president Giorgio Napolitano och diskuterar engagerat allt från miljöbilar till svensk kultur. Drottning Silvia besöker presidentpalatset innan hon entusiastiskt skyndar vidare till ett sjukhusprojekt för döva barn. Ute skiner solen, men den ser kungaparet knappt under sina dagar i Rom. De är här på jobb. Statsbesök.

Bakom riksdagens arbetsbeskrivning att Sveriges kung ska vara en samlande symbol för nationen döljer sig många arbetsuppgifter, varav flera ceremoniella. Konungen är rikets statschef står det i femte paragrafen i‑regeringsformens första kapitel. Men vad betyder det i praktiken?

Annons
Annons
Annons
Annons