Annons

I love Dick”I love Dick” – tv-serien är bättre än boken

Kathryn Hahn får ofta spela skojig kompis eller sur fru. Men i ”I love Dick” gör hon huvudpersonen, Chris.
Kathryn Hahn får ofta spela skojig kompis eller sur fru. Men i ”I love Dick” gör hon huvudpersonen, Chris. Foto: Jessica Brooks/Amazon Prime

Chris Kraus succéroman ”I love Dick” har blivit tv-serie av dubbelt Emmybelönade Jill Soloway. SvD:s Anna Hellsten har sett en lyckad hyperintellektuell relationskomedi med en perfekt Kathryn Hahn i huvudrollen.

Under strecket
Publicerad

Kathryn Hahn som Chris, Griffin Dunne som Sylvère och Kevin Bacon som titelns Dick.

Foto: Leann Mueller/Amazon Prime Bild 1 av 1

I love Dick

Regi
Jill Soloway, Andrea Arnold, Kimberley Pierce m fl
Genre
Komedi
Medverkande
Kevin Bacon, Kathryn Hahn, Griffin Dunne, Roberta Colindrez, India Menuez
Längd
32 min

Amazon Prime. Manus: Sarah Gubbins.

Betyg: 5 av 6

I Chris Kraus bok ”I love Dick” finns en ljuvlig liten mening om besatthetens natur: hur en älskad person för den besatta blir ”platsen där alla ens trasiga trådar av minne, erfarenhet och tanke binds samman”. I den här historien heter den platsen Dick, och är en firad amerikansk konstnär som klär sig som Marlboro Man och gör installationer av tegelstenar. Filmaren Chris, historiens huvudperson, vill av anledningar vi ska återkomma till bli en av Dicks konststudenter, men hennes filmprojekt är inte hans ”grej”, meddelar han. Inte heller Chris själv verkar vara hans grej, vilket är ännu mer problematiskt eftersom Dick, i allra högsta grad, är Chris grej.

Lite bakgrund: Chris har följt med sin man Sylvère till den coola Texasorten Marfa – känd för att ha en Pradabutik som inte är en Pradabutik utan en konsumtionskritisk installation – där Sylvère ägna sig åt förintelseforskning på Marfa Institute, ett slags (påhittat) miniuniversitet för hipp humaniora. På en mingelfest där Chris uttråkat kryssar mellan vinglas och ryggtavlor får hon så syn på institutets grundare Dick. Han är rena bombnedslaget: håret, höfterna, läpparna när han slickar ihop sin egenrullade cigarett. Chris kastar sig över honom och bjuder in honom att äta middag med henne och Sylvère, men det blir en tillställning som slutar i förnedring: Dick är ett arrogant as som sammanfattar sitt konstnärliga ideal med att han älskar raka streck och är så ”post-idea” att han slutat läsa. Och kvinnliga filmskapare, de har han inget till övers för.

Annons
Annons

Chris borde med andra ord verkligen inte vilja ha honom. Men det vill hon. Så till den grad att hon går raka vägen hem från middagen och börjar skriva erotiska brev till honom, brev som får den oanade bieffekten att de kickstartar Chris och Sylvères dittills haltande samliv, dock med en påtaglig skevhet: Sylvère åtrår huvudsakligen sin fru, medan Chris nyväckta sug på maken bara handlar om att hon föreställer sig att Dick sitter bredvid sängen och kommenderar henne.

Dick är ett arrogant as.

Ändå är ”I love Dick” ingen klassisk äktenskapshistoria, inte bara åtminstone. Faktum är att det inte är helt enkelt att sammanfatta vad den handlar om, förutom att den ofta är fruktansvärt rolig. Objektifiering och attraktion förstås, men ett lika bärande tema är hur kulturskapandets villkor ser radikalt annorlunda ut för kvinnor, något Chris ständigt blir påmind om – dels ironin i hur hon åtrår sin elakaste kritiker, dels hur hon ständigt reduceras till bihang åt sin man. En av makens Marfakollegor frågar inte ens om hennes namn utan refererar till henne som ”the holocaust scholar wife”. Det där är en tematik som, precis som i tv-versionen av Margaret Atwoods ”The handmaid’s tale”, fått en förnyad relevans, även om ”I love Dick” inte är någon dystopi utan mer ett slags hyperintellektuell relationskomedi. Tv-serien, med Jill Soloway som skapare och Chris Kraus som manuskonsult, avviker på flera punkter från bokförlagan, men det är enbart till storyns fördel – där boken stundtals är rörig blir serien i stället ett snyggt nerkok av alla centrala teman.

Annons
Annons

Kathryn Hahn som Chris, Griffin Dunne som Sylvère och Kevin Bacon som titelns Dick.

Foto: Leann Mueller/Amazon Prime Bild 1 av 1

Jill Soloway visade redan med ”Transparent” sitt unika handlag med både historiebågar och personregi.

Jill Soloway visade redan med ”Transparent” sitt unika handlag med både historiebågar och personregi, och mycket av njutningen med ”I love Dick” ligger också i den subtila berättarstilen, en som driver handling och förvaltar tankegods utan att någonsin peka finger eller bli pamflett. Framför allt är historien en perfekt plattform för Kathryn Hahn, hittills främst hänvisad till biroller som skojig kompis eller sur fru. Trenden med struliga, komplexa antihjältar på tv har visserligen pågått ett tag, men den har hittills mest producerat manliga sådana: Don Draper, Walter White, Tony Soprano … Det är svårt att föreställa sig ett mer efterlängtat tillskott än den röriga, frustrerade och oändligt levande Chris, och Kathryn Hahn spelar henne med hela den intelligens och intensitet hon förtjänar.

Recensionen bygger på de tre första avsnitten. Samtliga åtta avsnitt finns hos Amazon Prime från och med den 12 maj.

Kathryn Hahn som Chris, Griffin Dunne som Sylvère och Kevin Bacon som titelns Dick.
Kathryn Hahn som Chris, Griffin Dunne som Sylvère och Kevin Bacon som titelns Dick. Foto: Leann Mueller/Amazon Prime
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons