Annons

Tove Lifvendahl:I landet där Herrejösses fick visa vägen

Magdalena Andersson, Per Bolund och Ylva Johansson på en presskonferens i augusti 2016 om kostnader för herrejösses-hanteringen av ensamkommande flyktingbarn.
Magdalena Andersson, Per Bolund och Ylva Johansson på en presskonferens i augusti 2016 om kostnader för herrejösses-hanteringen av ensamkommande flyktingbarn. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Under strecket
Publicerad

Författaren Thomas Engström formulerade för två år sedan på Twitter en kortguide: Bli en herrejössesliberal i 3 steg: 1. Teoretisera om frihet. 2. Skåda verkligheten. 3. Ubrist: ”Åh herrejösses!” och återgå till steg 1.

Han skrev fyndigheten under den där långa perioden då den svenska samhällsdebatten plågades av tankemässig, svavelosande röta. Inte bara liberaler transformerades i hettan runt migrationsfrågorna; det tycktes som om hela det politiska spektrumet rycktes med. Visst, för den som har bostad, försörjning och ett socialt nätverk, kostar det föga att flanera fram och åter mellan punkt 1–3. Men för dem besluten berört, har priset varit desto högre.

Annons
Annons
Annons