Ivar Arpi:I lagens namn: klä av dig!

Ivar Arpi
Den här kvinnan har burkini och kan alltså bötfällas i Frankrike.
Den här kvinnan har burkini och kan alltså bötfällas i Frankrike. Foto: AP
Under strecket
Publicerad
Annons

En sovande kvinna ligger på den välbesökta stranden Promenade des Anglais beach i Nice i Frankrike. Fyra manliga poliser väcker henne och ber henne ta av sig kläderna. En av polismännen skriver en bot. Plagget som hon bötfälldes för var en slöja som dolde hennes hår.

I Cannes tvingades en 34-årig kvinna att ta av sig slöjan medan tre poliser hotade henne med pepparsprej. Allt framför ögonen på hennes barn. Hon hade inte ens på sig en burkini av den sort som har förbjudits på stränder i Frankrike.

På en video kan man se hur poliser varnar muslimska kvinnor som kommer upp ur vattnet, eftersom de bär slöjor. Och nyligen bötfälldes fyra kvinnor med 38 euro vardera eftersom de bar burkinis på en strand i Cannes. Samma sorts böter har införts i flera andra franska städer.

För hundra år sedan mätte den lokala polisen i Washington DC i USA benlängden på kvinnans badkläder. Enligt en lokal lag fick man ha som mest 15,24 centimeter mellan byxbenet och knäet. En bild från 1922 visar hur en amerikansk polisman mäter med måttband på en kvinnas lår. Det ser fullkomligt absurt ut. Den sortens morallagar framstod säkert som otidsenliga redan då.

Annons
Annons

Då tvingades kvinnor täcka sig. Nu hundra år senare ska de visa upp sig. Den franska staten har alltså tagit på sig att tvinga kvinnor att visa hud på stränderna.

Det som ligger bakom nyprydheten bland många muslimer, där allt fler väljer att bära olika sorters täckande plagg, är ofta religiös väckelse. Och visst är det en av vår tids ödesfrågor, något jag själv ofta har skrivit om. Så hur minskar man islamismens ökande inflytande? Hur kommer man åt religiös extremism och terrorism? En vild gissning: inte genom att tvinga muslimska kvinnor att ta av sig kläder de själva har valt. Tvärtom är detta en gåva till rekryterarna hos terrorgrupperna: ”Titta här hur franska poliser sliter slöjan av gudsfruktiga kvinnor!”, med åtföljande videoklipp. Antalet terrordåd utförda i burkini genom historien är noll. Vad sade ens poliserna till kvinnorna? "Jag kommer från polisen, jag är här för att be dig ta av dig dina kläder"? Eller ”I lagens namn: klä av dig”?

Man måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Ja, moralpoliser i svenska förorter som angriper kvinnor som inte klär sig enligt deras föredragna klädkod är ett växande problem. Att tvinga omgivningen att anpassa sig till ens islamistiska världsbild kränker individens frihet. Därför behövs en stark polisiär närvaro för att skydda kvinnors frihet att klä sig som de vill. Och ett värderingsarbete som motar bort islamismen. I Saudiarabien är det lag på att kvinnor ska bära abaya, ett heltäckande plagg, och för muslimska kvinnor att bära slöja. Det är en pervers lag som kränker kvinnors rätt till självbestämmande.

Annons
Annons

Men samma frihet, rätten att klä sig hur man vill, kränks om staten ska tvinga kvinnor att ta av sig kläder. Som att Frankrike nu tvingar kvinnor att visa naken hud. Hur mycket naken hud är anständigt att visa? Ska polisen börja gå runt med måttband igen, men nu med uppsåtet att se till att tillräckligt mycket syns? Är det okej att lägga en filt över sig om man håller på att bränna sig i solen?

Visst, motivet bakom lagen är att man vill motarbeta en kvinnoförtryckande ideologi, och det är en angelägen kamp. Men här är ett tydligt fall där man blir som den man bekämpar. Kvinnans kropp bör vara hennes ensak, inte statens, oavsett om staten vill klä av eller skyla. Hur kvinnor går klädda i vardagen är deras ensak, oavsett vilken tro de bekänner sig till.

Att ha ett förbud i skolan mot religiösa symboler i linje med en sekulär tanke – laïcité på franska – är något annat. Likaså att kräva att alla anpassar sig till samma uniformskrav i arbetet. Men att tvinga kvinnor att klä av sig på stränder är ovärdigt. Kränkande i ordet rätta bemärkelse.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons