Annons

”I kyrkan ber man till Gud och inte till statsministern”

Foto: Johan Nilsson/TT

Med anledning av Jacob Rudenstrands gästinlägg ”Inte heller moderater är vuxna i kyrkorummet” har följande kommentar inkommit från Bengt Olof Dike. Jacob Rudenstrand svarar.

Under strecket
Publicerad

Överdrifterna om Svenska kyrkans påstått politiska agenda duggar tätt i debatten om partiernas närvaro i kyrkovalen. Ett exempel är ett gästinlägg på ledarsidan (17/10) av Jacob Rudenstrand, som är biträdande generalsekreterare i Svenska Evangeliska Alliansen. Han har fått för sig att kyrkan är en ”partipolitisk arena”.

Bortsett ifrån att det inte hör till vanligheterna att ett samfunds ledare blandar sig i ett annat samfunds inre liv och beslutsprocesser, är tydligen Rudenstrand ovetande om att det i Svenska kyrkans ”författning”, kyrkoordningen KO, slås fast, att ”den kristna kyrkan bekänner en enda Gud – Fadern, Sonen och den heliga Anden” och att församlingens grundläggande uppgift är att ”fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission”. Syftet är att ”människan ska komma till tro på Kristus och leva i tro”.

Annons
Annons
Annons