Annons
Ledare

Tove Lifvendahl:I kompromisslandet är alla årets dagar röda

Lördag hela veckan med JÖK:en?
Lördag hela veckan med JÖK:en? Foto: Jonas Ekströmer/ TT

Friåret har återuppstått igen från de politiskt döda reformförslagen; nu riskerar kostnader för åtta miljarder kronor innevarande mandatperiod att läggas på att blidka MP för att hålla S kvar vid makten.

Under strecket
Publicerad

Under årets Almedalsvecka hade jag nöjet att sitta i juryn för TCO:s så kallade kompromisskamp som hålls mellan politiska ungdomsförbund. Uppgiften går ut på att två representanter som står långt från varandra ska komma överens i en politisk fråga, och prestera en kompromiss de båda kan acceptera. Det är på lek, men villkoren i det nutida politiska landskapet gör övningen verklighetstrogen.

Det frestar att gå den lätta vägen. Olika versioner av januariöverenskommelsens 73-punktslista presenterades utan närmare specifikation av finansiering och följdeffekter. Det må vara ursäktligt för unga politiker som deltar i sällskapsspel och ännu inte har reell makt, men när äldre kollegor ägnar sig åt sådana övningar blir det ett bekymmer. Kompromisser behövs, men löper ständigt stor risk att bli dyra och dåliga eftersom de inte utgår från en sammanhållen tanke, utan härrör sig från viljan att jämka samman positioner som ofta utgår från helt olika logiker.

Annons
Annons
Annons