Punkterna på kartanI Jonas Modigs dikter är allting i rörelse

Jonas Modig är född 1943 i Stockholm. Han har bland annat tilldelats De Nios särskilda pris (2014) och Kallebergerstipendiet (2015).
Jonas Modig är född 1943 i Stockholm. Han har bland annat tilldelats De Nios särskilda pris (2014) och Kallebergerstipendiet (2015). Foto: Göran Segeholm

Kartan över ett svenskt landskap är utgångspunkten för Jonas Modigs nya diktsamling. Här ansluter han till frågan om människans avtryck i naturen – men med en mer eftertänksam röst än andra samtida poeter.

Under strecket
Publicerad
Foto: Norstedts
Annons

Omslaget till Jonas Modigs nya diktsamling, "Punkterna på kartan", föreställer ett gammalt sågverk på väg att försvinna in i blågrön växtlighet. Thomas Frisks målning fångar precist ett tillstånd av skifte: en byggnad som varit betydelsefull i en tidigare epok håller på att slukas av sly och grönska i den nya. På så vis döljs vår närvaro av naturens krafter. Platser överges, rivs eller förvandlas till något nytt, medan det biologiska livet alltjämt följer sin egen, årstidsbundna, förvandling. I fältet som uppstår mellan de två cyklerna utspelar sig Modigs dikter:

Ödemarkerna väntar ännu på att befolkas,
väntar på att framtidens nomader hittar ända hit,
deras oförlösta längtan är ympad i landskapet,
i de bortglömda timmervägarna som täcks av gräs,

Annons
Annons
Annons