X
Annons
X
Simon känner sig utsatt på avdelningen. Men han är tacksam över att äntligen få behandling för sin sexuella problematik.
Simon känner sig utsatt på avdelningen. Men han är tacksam över att äntligen få behandling för sin sexuella problematik. Foto: Yvonne Åsell

I huvudet på en våldtäktsman

Långläsning

Vad kan göras för att minska antalet sexualbrott? Med den frågan besökte SvD:s Adam Svanell och Yvonne Åsell en vårdavdelning för unga förövare. Svaret de fick: sluta hata våldtäktsmän.

Den ser ut som strömbrytaren till en billig lampa, den lilla larmknappen i plast som jag får av personalen. Tryck om du behöver, säger de, och lämnar oss ensamma.

Daniel slår sig ner utan att möta min blick. Jag frågar hur han mår. Han svarar med låg röst.

Simon känner sig utsatt på avdelningen. Men han är tacksam över att äntligen få behandling för sin sexuella problematik.

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 12

Daniel vidhåller att han är oskyldig till våldtäkt. ”Jag har bevis från min Snapchat. När vi gick därifrån tog jag en bild, där hon och jag kramar om varandra. Det brukar man inte göra med sitt offer.”

Foto: Yvonne Åsell Bild 2 av 12

Daniel säger att han aldrig längre tänker på tjejen som anmälde honom för våldtäkt. ”I början tänkte jag att jag skulle döda henne för att hon hade fackat mitt liv.”

Foto: Yvonne Åsell Bild 3 av 12

Två fraser återkommer under intervjun med Hassan. Den ena är ”jag har inte fullbordat en våldtäkt”. Den andra: ”jag är inte en sån”.

Foto: Yvonne Åsell Bild 4 av 12

”Jag har lärt mig mycket om mig själv här”, säger Hassan. ”Men det går alldeles för segt. Man träffar bara sin terapeut en gång i veckan.”

Foto: Yvonne Åsell Bild 5 av 12

Liksom flera av de andra ungdomarna har Said adhd, och liksom flera av de andra berättar han om en uppväxt med svårigheter i skolan, kriminalitet och återkommande kontakt med socialtjänsten.

Foto: Yvonne Åsell Bild 6 av 12

Medan Said pratar kastar han en färgglad plastboll mellan händerna. Personalen kallar dem ”pompom-bollar”, de ska reducera stress och ge utlopp för överskottsenergi.

Foto: Yvonne Åsell Bild 7 av 12

Behandlingen mot sexualproblematik i Bärby är bra, säger Simon. ”Jag trodde att jag var ensam på hela jorden om att ha de här problemen. Om fler vågade prata om det så skulle nog fler våga ta steget att be om hjälp.”

Foto: Yvonne Åsell Bild 8 av 12

Vissa förövare förstår inte att de går över en annan människas gränser, säger psykologerna i Bärby. Vissa förstår men klarar inte av att hejda sig. Andra skulle kunna hejda sig men väljer att strunta i det.

Foto: Yvonne Åsell Bild 9 av 12

Ungdomarna bor i vad som kallas ”hemliknande miljö”. Sina egna rum låser de och låser upp själva, men alla ytterdörrar är låsta.

Foto: Yvonne Åsell Bild 10 av 12

Ungdomshemmet ligger i Bärby, en ort med omkring 350 invånare en dryg mil öster om Uppsala.

Foto: Yvonne Åsell Bild 11 av 12

”Jag ska aldrig in igen. Aldrig. Jag har lärt mig nu”, säger Simon.

Foto: Yvonne Åsell Bild 12 av 12
Annons
X
Annons
X
Annons
X