Till SvD.se
SvD Perfect Guide

I huvudet på en bad girl

Foto: Fenty Beauty

SvD Perfect Guide fick en exklusiv intervju med Rihanna, inför r’n’b- drottningens nästa stora karriärsteg.

Text: Caroline Hainer - 27 oktober 2017
Annons
Fenty Beauty
Foto: Fenty Beauty

Få personer gör entré ur en svart Cadillac Escalade med samma elegans som Rihanna: den svarta suven rullar upp utanför sminkaffären på Time Square, bakdörren flyger upp, ett par tio centimeter höga Manolo Blahnik-klackar kliver ner på trottoaren och följs av en r’n’b-drottning iklädd en kycklinggul Oscar de la Renta-klänning. Hon lägger huvudet på sned och ler mot fotograferna, vinkar med fingrarna i en rullande våg mot fansen på andra sidan kravall-staketet och stiger in i butiken på Broadway.

– Jag är väldigt realistisk när jag ser mig själv i spegeln, säger Rihanna när hon slår sig ner för lanseringen av sitt sminkmärke Fenty Beatury under New York Fashion Week. Jag vet om jag är i form eller inte, om jag har finnar eller mörka ringar under ögonen, jag ljuger inte för mig själv och jag mår inte dåligt över det. Det är vad det är. Har du mörka ringar, använd bara mer smink.

Foto: Fenty Beauty
Annons
Annons

Kanske är det Rihannas mänskliga sida som gjort henne till en av världens mest älskade artister. Naturlig, oförställd, äkta. Till skillnad från andra superstjärnor som Beyoncé, Lady Gaga och Taylor Swift är hon inte rädd för att visa sig sårbar.
Tvärtom, det är bristerna som gör henne till den hon är. Rihanna har alltid valt att omfamna sitt hela jag, inte bara utvalda delar. Eller som hon själv säger:
– Jag kan bara spela mig själv, ingen annan.
Kontroverserna har varit många. Hon postade så många toplessfoton på sociala medier att Instagram spärrade kontot, hon har regelbundet fångats på bilder där hon röker marijuana och på Twitter skrev hon flörtiga meddelanden till mannen som skickade henne till akuten (2009 dömdes dåvarande pojkvännen Chris Brown till fem års villkorlig dom efter att ha misshandlat henne).
Rihannas mentor Jay Z – som upptäckte henne som okänd 16-åring hemma på Barbados – förklarar att det handlar om att växa upp.
– Hon kommer blicka tillbaka på några av de här ögonblicken och tänka ”varför sade jag så?”. Jag tycker det är bra, det är det livet handlar om, att göra misstag och dåliga val. Det är mycket mer spännande än om hon var kontrollerad som en robot.

Genom sin attityd – och en knippe världshits som Umbrella och We found love – har Rihanna inte bara sålt 230 miljoner skivor världen över utan också fått en lojal skara fans. De älskar henne för uppriktigheten: Hon skildrar utanförskapet lika ärligt som hon hyllar det egna egot.
Fansens kärlek återgäldar Rihanna i sin tur med att leva som hon lär. Tillgänglighet, självrespekt och det personliga uttrycket ligger nämligen till grund för hennes sprillans nya skönhetsmärke som passande nog går under namnet Fenty Beauty. Passande eftersom sångerskan använder efternamnet Fenty i sammanhang där hon inte är artisten Rihanna, utan privatpersonen.

Annons
Annons

– Jag ville kalla märket Fenty Beauty eftersom jag känner att skönhet är någonting personligt. Det här är mitt perspektiv på skönhet. Och då var det inte mer än rätt att kalla det någonting personligt och som utgick från mig själv. Det är mitt namn, berättar hon för SvD Perfect guide.
– Det viktigaste för mig är att vara lycklig, och jag tänker inte låta någon komma i vägen.”

Skönhetsprodukter är en naturlig utveckling för fenomenet Rihanna. Hennes personlighet är central i varumärket.

– Från och med nu handlar makeup bara om att ha kul. Det finns så mycket vi kan göra här och nu. Makeup är en bred palett, så många färger och så många val. Det finns så mycket man kan säga med makeup. Jag tycker det är ett av det roligaste sätten man kan uttrycka sin personlighet på.

Rihanna ska snart återvända till inspelningsstudion för att arbeta med uppföljaren till förra årets kritikerhyllade album Anti. På frågan om hennes stökiga ungdom svarar 29-åringen:

– Det viktigaste för mig är att vara lycklig och jag tänker inte låta någons åsikter komma i vägen för det. Även om det var misstag så var det mina misstag. Efter att ha varit plågad, mörk och arg under så många år lever jag hellre min egen sanning och tar smällen. Jag kan hantera det.

Annons