Annons

I Haute Provence andas du lättare

Kyrkogård istället för strand? Ändlösa vyer och frisk luft istället för trängsel och trafik? Den som känner sig uttråkad av Rivieran behöver bara ta sig några tiotal mil norrut för att få uppleva ett helt annat Provence – en vild och mystisk, lavendeldoftande och vindpinad region som erbjuder härligt turistiskt tuggmotstånd.

Under strecket
Publicerad

Sjön Saint-Croix är ett svalkande och lugnande alternativ för alla som tröttnar på hetsen nere vid kusten.

Foto: ALPES DE HAUTE PROVENCE

I lilla Banon finns det mycket att upptäcka, inte minst de berömda jättesmala och jättelånga salamikorvarna.

Foto: EVELYN PESIKAN

Lavendeln återvinns också i honung och som färg på fönsterluckor.

Foto: ALPES DE HAUTE PROVENCE

Le Couvent des Minimes i Mane är ett renoverat klosterhotell.

Foto: ALPES DE HAUTE PROVENCE

Landskapet i Haut Provence är inte bara bedövande vackert att se på. Under säsong bedövas man också av doften från den enorma lavendelfälten.

Foto: EVELYN PESIKAN

I Haute Provence, ett av de glesast befolkade departementen i Frankrike, skiner solen precis lika mycket som nere på Rivieran (300 dagar per år) men stämningen är mer avslappnad, maten och boendet är billigare, luften är lättare att andas – och man slipper trängas.

Dessutom finns här långt intressantare saker att uppleva och titta på än människor i badkläder. Mystiska kloster, mysiga bistroer, klarblå sjöar, nästan larvigt vackra lavendelfält, sjukt smala korvar, konstiga katter, 50-talshotell och helt oturistifierade byar– allt inbäddat i ett storslaget och bedövande vackert landskap.

Annons
Annons
Annons