Annons
Dagens namn: Tord, Turid
torsdag 10 september kl. 15.34

I händerna på nyckfulla Disney

Du har förmodligen märkt hur Disneys filmer och tv-serier i stadig takt försvunnit hos streamingtjänster som Netflix och HBO Nordic (”Air Bud – Fotbollsfarsan” är en få få Walt Disney Home Video-titlar du hittar på Netflix just nu). Anledningen är givetvis att Disney+ lanseras i Sverige nästa vecka, tio månader efter USA-premiären.

För publiken innebär det att Disneytitlar, inklusive de många underbolagen, inte kommer att finnas tillgängliga att se hos konkurrenter som Netflix. Däremot kommer det fortfarande att gå att köpa digitala utgåvor av filmerna.

Om man ögnar igenom listorna med allt material som finns hos Disney+ vid lanseringen så är det en guldgruva: Disneyklassiker (”Steamboat Willie” från 1928 och framåt), Marvel-filmer och -serier, hajpade Star Wars-tv-serien ”The Mandalorian”, succémusikalen ”Hamilton”, ”The Simpsons” och mer eller mindre heta spelfilmer (”Ensam hemma”, ”Edward Scissorhands” och ”Avatar”).

Men det medför också att publiken är i händerna på Disneys nycker. Vad blir konsekvensen om företaget bestämmer sig för att plocka ned material och i framtiden beslutar om att sluta ge ut fysiska utgåvor (blu-ray)? Vi har redan sett hur Disney, genom köpet av filmbolaget 20th Century Fox, stoppat visningen av äldre Fox-filmer på biografer. Också ett intressant sätt att behandla filmhistorien.

I väntan på att Disney+ kommer till Sverige bjuder jag på mina tv-favoriter – bland annat två utmärkta komediserier – här nedan. Dessutom avslöjar jag vilken som är veckans absolut hetaste filmtrailer.

Trevligt tittande!

Om du är sugen på dokumentär

”The social dilemma” består av såväl dokumentära som dramatiserade delar.
”The social dilemma” består av såväl dokumentära som dramatiserade delar. Foto: Netflix
Annons
Annons
Annons