I gott förvar

När vissa klagar över sin vildvuxna villaträdgård, har andra hus i överflöd. Lars Sjöberg samlar inte bara på dem som hobby, det är ett kall. Så har han också under 40 år köpt nio hus – och nu senast en kyrka.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Kort i rocken och med fast blick står han på verandan och skrapar bort flagnad vitfärg från en gammal sörmländsk utdragssäng. Det är tidig förmiddag och bara någon plusgrad, men handen jobbar stadigt och systematiskt för att nå fram till den pärlgrå originalfärgen. För konsthistorikern och före detta museiintendenten Lars Sjöberg handlar det mesta i livet om att komma under ytan – om att gräva fram, ta tillvara och vårda.

Han skulle kunna varaen i mängden i den gryende folkrörelsen att renovera gamla gårdar och torp enligt korrekt byggnadsvårdsetik, men för Lars Sjöberg handlar det om något större. Så har det varit ända sedan han och hustrun Ursula Sjöberg som 25-åriga konststuderande lyckades övertala hans föräldrar att köpa den öde herrgården Regnaholm för 100000 kronor. Sedan har det fortsatt av bara farten. Idag äger Lars Sjöberg nio hus – fem av dem var rivningshotade – och en kyrka.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons