Annons

”I gig-ekonomin krävs ett nytt socialt skyddsnät”

Gunnar Eliasson, tidigare chef för Industriens utredningsinstitut, numera Institutet för näringslivsforskning.
Gunnar Eliasson, tidigare chef för Industriens utredningsinstitut, numera Institutet för näringslivsforskning. Foto: TT, pressbild

Privata medborgarkonton bör i den nya ekonomin bli ett alternativ, eller komplement, till det offentliga socialförsäkringssystemet. Det skriver Gunnar Eliasson, professor emeritus i industriell dynamik.

Under strecket
Publicerad

När den franske historiken Marc Bloch studerade det medeltida jordbrukarsamhället på det spanska höglandet fann han att ny teknik togs emot med öppna armar så länge inte principerna för inkomsternas fördelning i det lokala samhället ändrades radikalt. När så skedde sattes klövarna i marken och utvecklingen stoppades.

Sedan ett par decennier driver ny digital teknologi på en radikal omstrukturering av den globala produktionen. Somliga talar om en tredje industriell revolution. Andra bjuder på visioner om den artificiella intelligens (AI) som man anser radikalt kommer att ändra människornas relationer till varandra, till sina prylar och till samhället. Allt fler oroas över en gig-ekonomi befolkad av kompetensintensiva tjänsteföretag och egenföretagare, samt arbetare med korta tillfälliga och osäkra anställningar, där ekonomisk trygghet beror på individens egen förmåga. I den ekonomin rivs principerna för inkomsternas fördelning upp.

Annons
Annons
Annons