Annons

I Finland är allt lite annorlunda

Kolumn | Ordförandeskapet i EU

Under strecket
Publicerad

Lördagen den 1 juli tog lilla Finland med starkt självförtroende över som ordförandeland i EU. Och själva arbetet kom i gång samma helg: EU-kommissionen anlände redan på söndagen den 2 juli till Helsingfors för att diskutera vad som ska stå på agendan under Finlands ordförandeskap. I mötena deltog alla 25 kommissionärerna och samtliga finländska ministrar. Ingen tog semester, ingen valde att hellre besöka ett lantbruk och titta på kor...
I Finska turistbyråns broschyr Finland 1995 skrev Mark Levengood en krönika under rubriken I Finland är allt lite annorlunda:
”Finland är hela tiden steget före. Och under solen och stjärnorna lever människorna sina liv. De är också annorlunda. Det skulle vara att ta i att hävda att också människorna är steget före. De är snarare ett steg åt sidan. I Finland är människor inte vad de borde vara. De är vad de är. Och det duger gott. I Finland finns det plats för människor. Vi blir lite egensinniga, men livet är roligare.”

Hur välordnat och designat och tjusigt allt än är
på ytan så behöver man bara skrapa lite på den så tittar det äkta finska fram. Som när säkerhetsansvarige polisöverinspektör Martti Kunnasvuori i SVT:s nyhetsprogram Uutiset lugnt och utan åthävor sade, dagen innan Finland tog över EU-ordförandeskapet:
”Vi har aldrig tidigare haft så stora säkerhets- arrangemang i Finland. Men vi tar alla hotbilder på allvar och anpassar oss efter det. Vi hoppas att det inte blir några kravaller. Kravaller passar inte i det finska samhället och vi har inte inriktat oss på något sådant. Men vi har ändå förberett oss också på det.”
Och Risto Erjanti, vd för Finsk-svenska handelskammaren i Stockholm, uttryckte i sitt senaste brev till medlemmarna detsamma som Mark Levengood gjorde redan för elva år sedan:
”Finlands halvårslånga EU-ordförandeskap börjar i juli. EU-kommissionens ordförande Barroso tror att den finländska pragmatismen kommer att bli användbar. Fint att detta uppmärksammas också i en djupare mening ute i Europa. Sverige och Finland emellan har det
konstaterats redan tidigare - nu är det europeisk exportvara.”

Annons
Annons
Annons