Annons
Krönika

Tove Lifvendahl:I det konstiga landet där många av de äldre dog

På Stockholmsmässans parkering i Älvsjö i april: två nybyggda baracker redo med tio avskedsrum där anhöriga ska få möjlighet att ta ett sista farväl, eftersom det kommer att råda besöksförbud på fältsjukhuset som byggts i mässans lokaler.
På Stockholmsmässans parkering i Älvsjö i april: två nybyggda baracker redo med tio avskedsrum där anhöriga ska få möjlighet att ta ett sista farväl, eftersom det kommer att råda besöksförbud på fältsjukhuset som byggts i mässans lokaler. Foto: Jann Lipka/TT

Det är varje persons plikt att följa myndigheternas råd, sade statsministern. Men vad gör man om det pågår en pandemi och myndigheterna inte är att lita på?

Under strecket
Publicerad

Sverige är ett konstigt land, sade Mauricio Rojas i podden förra veckan, apropå att vi reagerar så lite, även ställda inför stora, eskalerande problem. Och synen på svenskarna som ett eljest folk möts man av rätt ofta, så snart man kommer utanför landets gränser eller samtalar med dem som har andra referensramar.

Under våren kommer ett samtal från ett annat lands främsta diplomatiska företrädare. Han vill begripa Sverige, men lyckas inte. Konstaterar att hade vår situation varit densamma i hans land, med dagliga uppdateringar med besked om flera hundra döda, framfört av statliga tjänstemän med neutrala ansiktsuttryck, då hade det landets regering behövt avgå för länge sedan. ”Ingen verkar bli upprörd i Sverige. Det verkar som om ni tycker att det är godtagbart att era äldre dör på det här sättet. Jag förstår inte. Kan du hjälpa mig att förstå?”

Annons
Annons
Annons